Shadow

Leermeesters en grootmeesters in de musea in de grensregio

tentoonstellingLiefhebbers van kunst kunnen ook dit voorjaar weer hun hart ophalen in de musea in de grensstreek. De relatie tussen docent en student staat dit voorjaar centraal in Villa Mondriaan in Winterswijk en het Felix-Nussbaum-Haus in Osnabrück. Het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe maakt zich op voor het Van Goghjaar. De Oostenrijkse informele kunstenaar Arnulf Rainer is te zien in het Duitse Ahlen en de Spanjaard Antoni Clavé in het Picasso Museum in Münster.

2015: Van Goghjaar in het Kröller-Müller

Op 29 juli 2015 is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed. Het hele jaar door eren verschillende Europese musea deze kunstenaar onder het motto ‘125 jaar inspiratie’. Het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe presenteert in de tentoonstelling Van Gogh & Co. Dwars door de collectie stillevens, stadsgezichten, natuurmotieven en de menselijke figuur. Het werk van Van Gogh wordt vergeleken met werken van andere kunstenaars die in deze genres actief waren, zoals Jan Toorop, Henri Fantin-Latour, Jean-Baptiste-Camille Corot, Paul Cézanne, Adolphe Monticelli en Bart van der Leck. In de zomermaanden wordt een begeleidend programma met concerten, lezingen en workshops aangeboden.

Mondriaan en zijn leermeesters in Villa Mondriaan

Piet Mondriaan is wereldberoemd geworden met zijn abstracte schilderijen, maar hij is begonnen als realistisch kunstenaar. Zijn vroege werk bestaat voornamelijk uit portretten, landschappen en stillevens. In de tentoonstelling Mondriaan en zijn leermeesters besteedt Villa Mondriaan aandacht aan de invloed van zijn vader, en van zijn oom Frits Mondriaan en de kunstenaar Braet von Uberfeldt, die hem in zijn jeugd in Winterswijk teken- en schilderles gaven. In de tentoonstelling wordt duidelijk hoe Piet Mondriaan langzaam vertrouwd raakte met de verschillende technieken. Ook wordt ingegaan op de ontwikkeling in zijn vroege werk. In Villa Mondriaan bracht Mondriaan zijn jeugdjaren door. Verlengd t/m 10 mei 2015.

Hans Meid en zijn studenten

De tentoonstelling in het Felix-Nussbaum-Haus in Osnabrück behandelt de relatie van Nussbaum en zijn medestudenten Rudi Lesser en Gunter Böhmer tot hun leraar Hans Meid. Meid was een vooraanstaande Duitse impressionist en professor aan de Hochschule für Künste in Berlijn. Hij vond het belangrijk dat zijn studenten hun eigen weg zochten. Het werk van de Joodse kunstenaars Nussbaum en Lesser en hun medestudent Böhmer beeldt de werkelijkheid af en geeft een beeld van hun leven tijdens het nationaalsocialisme. Het staat in contrast met het dromerige werk van hun leermeester. Het museum biedt voor groepen ook Nederlandstalige rondleidingen aan. Van 29 maart t/m 16 augustus 2015.

Van Turner tot Appel in de Fundatie in Zwolle

De eigen collectie van Museum de Fundatie bevat veel grote namen. Een aantal van deze topstukken is te zien in de tentoonstelling Van Turner tot Appel. Naast werk van Nederlandse kunstenaars zoals Van Gogh, Isaac Israëls, Piet Mondriaan en Karel Appel is ook werk van bijvoorbeeld William Turner, Francis Picabia en Franz Marc te zien. Daarnaast worden beelden getoond van onder meer Edgar Degas, Charles Despiau, Alexander Archipenko, Ossip Zadkine en Marino Marini.

Arnulf Rainer in het Kunstmuseum Ahlen

Naar aanleiding van de 85e verjaardag van de Oostenrijkse kunstenaar Arnulf Rainer toont het Kunstmuseum in Ahlen een retrospectief met schilderijen en werk op papier. De tentoonstelling is in samenwerking met de familie van de kunstenaar en het Arnulf Rainer Museum in Baden bij Wenen tot stand gekomen en omvat zo´n 100 werken, die veelal voor het eerst in Duitsland worden getoond. Naast de ruwe kant waar Rainer om bekendstaat, komt ook de zachtere kant van de kunstenaar in het getoonde werk tot uitdrukking. Nog te zien t/m 26 april 2015.

Antoni Clavé – een Spanjaard in Parijs

De kunstenaar Antoni Clavé geldt als Catalaanse meester van collages en grafische kunst. Net als Pablo Picasso vlucht hij voor het regime van generaal Franco naar Frankrijk. Picasso en zijn vriend Joan Miró hebben een grote invloed op hem. In Parijs ontwikkelt Clavé zich tot een veel gevraagde vormgever van toneeldecors en kostuums. In de tentoonstelling zijn naast schilderijen, sculpturen en etsen ook monumentale drieluiken en collages uit de periode tussen 1939 tot 2002 te zien. Parallel wordt grafiek van Pablo Picasso rond het thema ‘Mythos Carmen‘ gepresenteerd. Nog t/m 3 mei 2015.

Kijk voor meer informatie op www.museum-wegwijzer.nl. Hier vind je informatie over meer dan 100 musea in de Nederlands-Duitse grensregio. De musea zijn veelzijdig, dus er is voor iedereen wel wat te vinden. Ook voor liefhebbers van techniek, natuur en geschiedenis. De Museumwegwijzer is ook als kaart verkrijgbaar en is een project van het Grensoverschrijdend Projectbureau voor Toerisme van de EUREGIO in Gronau.

5/5 - (3 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *