Shadow

Op fossielenjacht bij de krijtrotsen van Møns Klint

Ze zijn misschien niet zo beroemd als de veelbezongen ‘white cliffs of Dover’, maar de witte krijtrotsen van Møns Klint op het Deense eiland Møn zijn minstens zo adembenemend. Zeker als je de 505 treden naar het kiezelstrand beneden én weer naar boven aflegt.

De krijtrotsen van Møns Klint vanuit de lucht © Geocenter Møns Klint
De krijtrotsen van Møns Klint vanuit de lucht © Geocenter Møns Klint

Door Nico van Dijk

Limburg aan zee

Møn is een van de kleinere eilanden in het zuidoosten van Denemarken. Alleen Bornholm ligt nog verder naar het oosten. Via dammen en bruggen is Møn verbonden met de eilanden Seeland, Falster en Lolland, dus je kunt er makkelijk met de auto of fiets komen. Het deels glooiende karakter van het eiland dat besprenkeld is met fraaie vakwerkboerderijen die op het laagste punt in de valleien liggen, geven je af en toe het gevoel dat je in Limburg bent, maar dan vlakbij zee.

De krijtrotsen van Møns Klint

De krijtrotsen zelf liggen over een lengte van ongeveer acht kilometer helemaal in het oosten van het eiland, aan de rand van het grote Klinteskoven-bos dat vrij abrupt eindigt. Hier zijn ook de parkeerplaatsen en het Geocentrum Møns Klint gevestigd. Vrijwel iedereen laat dit bezoekerscentrum in eerste instantie links liggen en gaat naar de trap die naar het strand voert. Met een hoogte die op sommige plekken ruim 120 meter bedraagt, zijn dit de hoogste rotsen van Denemarken. Via een houten trap sta je iets meer dan 500 treden lager op het strand aan de voet van de Dronningestolen, oftewel de Koninginnetroon zoals deze klif heet. Voor rolstoelers en bezoekers met kinderwagens is de trap een onneembare barrière, maar zij kunnen boven genieten op één van de vele uitzichtpunten. Die zijn bereikbaar via een royaal aangelegde houten steiger door het bos. Bij helder weer schijn je de krijtrotsen van het Duitse eiland Rügen te kunnen zien. Een alternatief is het maken van een boottocht vanaf Klintholm Havn. Doe dat wel ’s ochtends, want dan staat de zon mooi op de rotsen.

Op jacht naar dinosporen op Møns Klint

© Nico van Dijk
© Nico van Dijk

Wie wel de afdaling helemaal maakt, loopt zonder het te beseffen, terug naar wat men hier graag noemt ‘de geboorte van Denemarken’. Het is in elk geval een reis door de tijd, want de afzettingen die beneden op het kiezelstrand liggen, zijn daar zo’n 70 miljoen jaar geleden beland. Menigeen loopt op het strand dan ook naar fossielen te zoeken, in de hoop nog een dinotand of iets dergelijks te vinden. Aangezien al in de negentiende eeuw landschapsschilders en toeristen naar Møns Klint afreisden, is die kans vrij klein, maar een mooie vondst is niet helemaal uitgesloten. Immers, de golven van de Oostzee en de regen die van bovenaf door de bosbodem sijpelt, zorgen er gezamenlijk voor dat kliffen langzaam maar zeker weer een beetje oplossen en afbrokkelen, waardoor er nieuwe krijtlagen bloot komen te liggen. Trek je kinderen niet hun mooiste kleren aan, want het krijt en de modder zorgen gegarandeerd voor witte vlekken op kleding en schoenen.

Bommen op de krijtrotsen van Møns Klint

Het smalste stukje strand van Møns Klint © Nico van Dijk
Het smalste stukje strand van Møns Klint © Nico van Dijk

En wie weet vind je nog wat bomscherven uit de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers gebruikten de krijtrotsen van Møns Klint als oefendoel voor wat een van Hitlers wonderwapens moest worden: een onbemande bommenwerper tjokvol explosieven waarop een jachtvliegtuig gemonteerd was. De piloot zat in het jachtvliegtuig, vloog het geheel naar zijn doel, koppelde zijn vliegtuig los en liet via afstandsbediening de bommenwerper tegen de rotsen vliegen. De proef slaagde, maar het was te laat in de oorlog om dit nieuwe wapen nog in productie te nemen.

Dinoskeletten in het Geocenter Møns Klint

Dinoskelet in het Geocenter Møns Klint © Nico van Dijk

Een plek waar je gegarandeerd wél dinoskeletten vindt, is het Geocentrum Møns Klint helemaal bovenaan de kliffen. Je moet dan weer wel de 505 treden terug naar boven, een letterlijk adembenemend klimmetje. Gelukkig staan er onderweg bankjes om even uit te blazen. In de zalen van het geocentrum kun je onder meer zelf geologische processen als erosie nabootsen in bakken met zand en water. De meeste ‘ooohs’ en ‘aaaahs’ klinken echter in de zalen met dinosporen en -skeletten die onderzoekers van het Geocentrum Møns Klint gevonden hebben op Groenland en Jameson-eiland, die ook tot het koninkrijk Denemarken behoren. En de mooiste afsluiting van een dagje naar de krijtrotsen van Møns Klint, is een bezoek aan de BBC-film ‘Walking with the dinosaurs’ die in 3D in de filmzaal van het geocentrum wordt vertoond. Daar kan Freek Vonk in de dino-app van Albert Heijn, hoe mooi gemaakt ook, niet tegenop.

Ben je in de buurt van Møns Klint? Dan is een dagje naar het Knuthenborg safaripark op Lolland zeker de moeite waard.

Ook op vakantie naar Denemarken? Kijk voor accommodaties bij onder meer TUI, De Jong Intra, Vacanceselect en Interhome.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (2 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *