“Juist meer Nederlanders op wintersport”

Geplaatst door Redactie op 26 november 2013 om 15:04 in de categorie Bestemmingen

Dit jaar gaan er weer heel veel Nederlanders op wintersport. De verwachting is dat het aantal overnachtingen in de sneeuw een kleine plus laat zien. Dat blijkt uit cijfers van marktleiders op wintersportgebied, zoals het Oostenrijks Toeristenburo en wintersport website Wintersporters.nl, naar eigen zeggen de grootste wintersportsite van Nederland. De ANWB voorspelde gisteren dat het aantal wintersporters dit jaar lager zal uitkomen. Naar verwachting gaan iets minder dan 1 miljoen Nederlanders deze winter op wintersport. Eerder meldde de ANVR al dat de wintersportboekingen bijna 12 procent achterliepen ten opzichte van vorig jaar.

Oostenrijk verwacht stijging

Maar er zijn ook andere geluiden te horen, onder meer van gespecialiseerde wintersportwebsites en het Oostenrijks Toeristenburo. Zij constateren geen afname, maar een verschuiving in de wintersportboekingen. “De afgelopen winter stond qua aankomsten in de top-5 van beste winters ooit voor Oostenrijk”, vertelt Thiebout van den Bergh, persverantwoordelijke van het Oostenrijks Toeristenburo aan Wintersporters.nl. “Van onze partners in Oostenrijk ontvangen we positieve berichten. Wij verwachten juist een lichte stijging van het aantal Nederlanders dat afreist naar Oostenrijk. Dat zou -op twee winters na- voor het zestiende jaar achtereen een plus betekenen en komt richting de 1 miljoen.”

Verschuiving  in de boekingen

Ook Martijn van Erp van website Wintersporters.nl kan het bericht van de ANVR niet ondersteunen. ‘Wij meten zo’n 30% boekingen meer dan vorig jaar en dan hebben we het niet over kleine aantallen. Wij zien een grote toename van het aantal boekingen direct bij accommodaties, bijvoorbeeld via de lokale VVV of accommodatie websites. Het reisbureau is steeds minder nodig.” Nico van Dijk, uitgever van Wintersportoostenrijkgids.nl, Wintersportfrankrijkgids.nl en Skigebiedengids.nl, ziet hetzelfde beeld. “Wij hebben een uitstekende oktobermaand achter de rug. We zien het aantal wintersportboekingen dat wij voor onze klanten realiseren alleen maar stijgen. Voor skigebieden in Duitsland, en dan met name het Sauerland, zien we ook al veel belangstelling, maar voor die bestemmingen wachten mensen met boeken tot er daadwerkelijk sneeuw gevallen is.” Dat het traditionele reisbureau gepasseerd wordt, verklaart volgens Van Erp de terugloop in boekingen die zichtbaar zijn bij de ANVR, waar de losse accommodaties niet bij zijn aangesloten. Wanneer je echter als reisorganisatie een goed aanbod hebt dan kan je nog steeds goede zaken doen. Van Erp: “Van de grote jongens horen wij optimistische geluiden. Boekingen komen wel steeds later binnen.”

Blijven skien

“Het feit dat er minder boekingen worden geregistreerd door de ANVR zegt meer over een verandering die gaande is in de reismarkt, dan over het aantal wintersporters”, zegt wintersport-expert Arjen de Graaf. Hij bestudeert al meer dan tien jaar cijfers over wintersportende Nederlanders. “Oostenrijk is met 56% marktaandeel in Nederland, wintersportland nummer één. De cijfers van het Oostenrijks Toeristenburo spreken boekdelen. Daar is al jaren geen daling te zien, sterker nog, het aantal overnachtingen stijgt. Nee hoor, die wintersporters blijven gewoon skien!” Ook Van Dijk van Wintersportoostenrijkgids.nl ziet de dalende ANVR-cijfers eerder als een verschuiving op de reismarkt dan als gevolg van een tanende belangstelling voor wintersport. “Internationaal opererende online partijen als Expedia, Hotels.com en Booking.com zijn niet aangesloten bij de ANVR. De boekingen die zij realiseren, tellen dus ook niet mee bij de ANVR-cijfers. En laten we niet vergeten dat veel Nederlanders tijdens hun wintersportvakantie al ter plekke de skivakantie van volgend jaar boeken of thuis zelf even een hotel of pension in Oostenrijk bellen.”

Waardeer dit artikel

Sharing is caring!

Comments are closed.