Historische verhalen in eigentijds jasje

Geplaatst door Redactie op 17 juli 2017 om 13:50 in de categorie Beurzen en evenementen

Tot en met 27 augustus vindt Forten vol Verhalen plaats op 8 forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Een uniek verhalenfestival met historische verhalen over de forten, het geheime linielandschap en (waargebeurde) anekdotes over de soldaten, de officier, omwonende boeren en de wasvrouw.

Forten vol verhalen © Bart van Eijden/Stichting Liniebreed

Forten vol verhalen © Bart van Eijden

Liggend of zittend in het gras met achter je de fortgracht en voor je het mysterieuze fort nemen de verhalenvertellers en de gidsen je mee terug naar de 19de eeuw. Op een verfrissende wijze brengen zij oude stoffige verhalen tot leven. Wist jij dat Fort Schiphol plaats moest maken voor het vliegveld Schiphol? Dat soldaten uit verveling prachtige tekeningen maakten op de muren van het fort? Dat de wasvrouw doorgaans getrouwd was met de officier van het fort om de mannelijke soldaten in toom te houden?
De grijze kolossen verspreidt in het landschap zijn op het oog allemaal hetzelfde en wellicht zelfs saai, maar niets is minder waar. Door middel van Storytelling, verhalenvertellen, komen het linielandschap en de versteende ridders tot leven.

UNESCO Werelderfgoed

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedstatus, als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam ontving in 1996 al het predicaat UNESCO ‘Werelderfgoed’. De stelling mag zich meten met imposant erfgoed zoals de Chinese Muur en de piramides van Gizeh. Als alles goed gaat, komen beide linies in 2019 als geheel op de prestigieuze lijst van UNESCO te staan.

Fortenringen rondom steden komen meer voor in de wereld, maar door de rol van water in het systeem zijn de Waterlinies in Nederland enig in hun soort. Ze vormen een groot en groots (internationaal) monument van water ingenieurschap en Hollandse vindingrijkheid. www.forten.nl

Data en locaties fortenverhalen

-Za 15 juli Fort Uitermeer: Uitermeer 5 Weesp
-Zo 16 juli Fort Nigtevecht: Velterslaan 1 Abcoude
-Zo 30 juli Fort aan de Klop: 1e Polderweg 2 Utrecht
-Zo 6 aug Kunstfort bij Vijfhuizen: Fortwachter 1 Vijfhuizen
-Za 12 aug Werk aan het Spoel: Goilberdingerdijk 40 Culemborg
-Zo 13 aug Fort bij Aalsmeer: Aalsmeerderdijk 460 Aalsmeerderbrug
-Zo 20 aug Fort Altena: Tol 8 Werkendam
-Zo 27 aug Hembrugterrein: Hemkade 7 Zaandam

De verhalen worden verteld door Eric Borrias, Bastiaan de Zwitser, Veerle Ernalsteen, Gottfrid van Eck en Esther Kornalijnslijper. Een kaartje voor Forten vol Verhalen kost € 7,50 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen. Informatie over het evenement en het reserveren van kaarten: www.fortenvolverhalen.nl

Historische verhalen in eigentijds jasje
5 (100%) 1 vote

Sharing is caring!

Comments are closed.