Groot-Brittannië viert in 2016 bijzondere geboortejaren

Geplaatst door Redactie op 9 december 2015 om 12:52 in de categorie Bestemmingen

In 2016 vallen er in Groot-Brittannië een paar bijzondere geboorte- en sterfdata te vieren. Denk aan de vierhonderdste sterfdag van Shakespear, maar ook het honderdvijftigste geboortejaar van Beatrice Potter.

400e sterfjaar van Shakespeare

Geboortehuis Shakespeare

Geboortehuis Shakespeare ©Visit Britain

Om te herdenken dat William Shakespeare 400 jaar geleden stierf, wordt er in het Engeland van Shakespeare in 2016 een hele reeks nieuwe tentoonstellingen en evenementen in Stratford-upon-Avon georganiseerd. Het eerbetoon aan de nalatenschap van de beroemdste toneelschrijver ter wereld neemt veel verschillende vormen aan. Bijvoorbeeld: een nieuw theaterprogramma bij de Royal Shakespeare Company (RSC); de uitgebreide reconstructie van New Place, het niet meer bestaande laatste woonhuis van Shakespeare; en het schoollokaal van Shakespeare in de King Edward VI School, dat voor het eerst voor het publiek wordt geopend.

300e geboortejaar van ‘Capability’ Brown

Toen de aristocraten van de 18e eeuw hun landhuizen lieten bouwen, was er maar één persoon aan wie zij het ontwerp van hun tuinen wilden toevertrouwen: Lancelot ‘Capability’ Brown. Hij kreeg de bijnaam “Capability” (in het Nederlands ‘mogelijkheid’) doordat hij de eigenaren van landhuizen vertelde dat hun landgoederen zulke fantastische mogelijkheden hadden. Vervolgens wist hij een landschap te ontwerpen dat er natuurlijk uitzag, maar dat eigenlijk perfecter was dan de natuur zelf. Zo ontwierp hij meer dan 170 tuinen in Groot-Brittannië, waarvan de meeste ook nu nog te zien en te bewonderen zijn. Het zijn idyllische plekken om te ontspannen, te genieten van de natuur en te picknicken, net zoals Brown ze bedoeld had voor de oorspronkelijke eigenaren.

200e geboortejaar van Charlotte Brontë

The Brontë Society organiseert komend jaar diverse festiviteiten rond het 200e geboortejaar van Charlotte Brontë. Meer informatie daarover volgt gedurende het jaar. Het Brontë Parsonage Museum in Haworth, Yorkshire, Noord-Engeland, was het woonhuis van de familie Brontë. Nu is het de locatie van een boeiend programma voor moderne kunst waarmee vooraanstaande kunstenaars en schrijvers een hulde brengen aan de creatieve nalatenschap van de gezusters Brontë.
In 2016 wordt ook de film The Brontës uitgebracht, waarin het verhaal wordt verteld van de beroemde gezusters Brontë.

150e geboortejaar van Beatrix Potter

Helen Beatrix Potter, die in 1866 in Londen werd geboren, is het meest bekend geworden door haar fantasievolle kinderboeken, zoals Het verhaal van Pieter Konijn. Beatrix werd ertoe geïnspireerd door de beeldschone natuur en vele dieren van het Lake District in Cumbria, Noordwest-Engeland. Fans van haar fascinerende verhalen zullen zich uitstekend vermaken bij de World of Beatrix Potter in Bowness-on-Windermere, 90 minuten rijden van Manchester. U kunt ook een bezoek brengen aan haar 17e-eeuwse boerderij Hill Top, vlakbij Sawrey in Cumbria, waarin de tijd heeft stilgestaan en haar leven en werk verstrengeld zijn.

100e geboortejaar van Roald Dahl

Roald Dahl werd op 13 september 1916 geboren. Hij wist de fantasie van kinderen over de hele wereld te vangen met zijn verhalen, zoals De reuzenperzik, Matilda, De heksen, De fantastische Meneer Vos, De Griezels en De GVR. In 2016 komt een nieuwe film De GVR (geregisseerd door Steven Spielberg) ook in de bioscoop, met in de hoofdrollen Mark Rylance als de Grote Vriendelijke Reus, en Penelope Wilton als de koningin van Engeland. Bij het Roald Dahl Museum and Story Centre in Buckinghamshire, Zuidoost-Engeland kunt u meer te weten komen over de schrijver. Of u kunt de geboorteplek van Roald Dahl bezoeken in Cardiff, de hoofdstad van Wales. De hele stad zal in het teken staan van een uniek feest ter ere van alle vreemde, wonderbaarlijke, eigenwijze en surrealistische dingen in die geliefde wereld van Roald Dahl. In september 2016 wordt “City of Unexpected” georganiseerd door het National Theatre Wales en het Wales Millennium Centre, waarbij u Cardiff zult zien zoals alleen Roald Dahl in zijn fantasie gedaan zou hebben.

90e verjaardag van de koningin

Om de 90e verjaardag van koningin Elizabeth II te vieren wordt er in Windsor Castle een feest gehouden. Aan bod komen haar leven, liefde voor paarden, toewijding tot het Gemenebest, en betrokkenheid bij de marine, het leger en de luchtmacht. Gedurende 90 minuten zullen 500 paarden en meer dan 1000 deelnemers uit Groot-Brittannië en de rest van de wereld een speciale show voor de koningin geven. In het hele land vinden er ook talloze andere festiviteiten plaats.

Bekijk aanbiedingen naar Groot-Brittannië.

Groot-Brittannië viert in 2016 bijzondere geboortejaren
5 (100%) 1 vote[s]

Sharing is caring!

Comments are closed.