Shadow

Grenzen in Europa weer open met richtlijnen en stappenplan

Vandaag presenteerde de Europese Commissie een stappenplan en gezamenlijke Europese routekaart om de grenzen in Europa geleidelijk weer te openen. Ook staan er richtlijnen in om toeristische bedrijven weer te laten openen nadat ook die door de coronamaatregelen gesloten waren. Voor de duidelijkheid: het gaat om aanbevelingen, richtlijnen en suggesties.

Wereldkaart
©Edar-Pixabay

Alle landen blijven hun eigen bevoegdheden houden om al dan niet de richtlijnen na te leven en te bepalen wanneer en voor wie de grenzen weer opengaan. Bekijk hier welke reisadviezen Nederland voor andere landen heeft gegeven.

Griekenland en Portugal

Deze landen zijn niet zo zwaar getroffen door het coronavirus en hebben al gemeld op korte termijn weer open te willen gaan. Griekenland spreekt over 1 juni. Wel zijn er maatregelen om sociale afstand etc. mogelijk te maken.

Boek je vakantie naar Griekenland of Portugal

Italië

Dario Franceschini, de Italiaanse minister van cultuur en toerisme, ziet het internationale toerisme nog niet zo snel op gang komen. Wanneer de grenzen wel open gaan dan hoeven mensen niet eerst in quarantaine.
Sardinië bekijkt de mogelijkheden voor verplichte virustesten voor toeristen en bezoekers.

Spanje

In ieder geval zullen buitenlandse toeristen niet voor juli het land in mogen. Wie vanaf vrijdag vanuit uit het buitenland Spanje inkomt zal 14 dagen in zelfquarantaine moeten. De strenge lockdown wordt naar verwachting eind juni opgeheven. Hotels, horeca en ook de stranden gaan dan onder voorwaarden weer open.

Kijk alvast naar het aanbod voor Spanje

Vakantiehuizen aan de Costa Brava

Frankrijk

Tot 15 juni zijn de Franse grenzen nog gesloten. Daarna wordt gekeken of er voor Europeanen, of sommige landen in Europa, versoepeling mogelijk is.

Lekker rustig kamperen in Frankrijk kun je op een naturistencamping

Duitsland

De grenzen zijn technisch gezien niet gesloten voor Nederlanders en Belgen, maar er zijn wel grenscontroles en reizigers kunnen teruggestuurd worden. Er wordt gekeken of mogelijk vanaf 15 mei de grenzen ook voor de andere Europese inwoners weer open kunnen gaan.

In een bungalowpark van Landal vakantie vieren in Duitsland

IJsland

Wie naar IJsland wil kan dat weer doen vanaf 15 juni. Wel krijg je bij de grens de keuze: een coronatest ondergaan of 14 dagen in quarantaine. Wie een gezondheidsverklaring heeft dat hij recent negatief getest is hoeft geen nieuwe test en hoeft niet in quarantaine.

Op vakantie naar IJsland

Wat staat er in het stappenplan?

  • Een algemene strategie voor het herstel in 2020 en daarna.
  • Een gemeenschappelijke aanpak om het vrije verkeer te herstellen en de beperkingen aan de binnengrenzen van de EU geleidelijk en gecoördineerd op te heffen.
  • Een kader om het geleidelijke herstel van het vervoer te ondersteunen en tegelijkertijd de veiligheid van de passagiers en het personeel te waarborgen.
  • Een aanbeveling om van reisbonnen een aantrekkelijk alternatief te maken voor de terugbetaling in contanten voor de consument.
  • Richtlijnen voor een veilig en geleidelijk herstel van toeristische activiteiten, reizen met vliegtuig, trein, bus en boot en voor de ontwikkeling van gezondheidsprotocollen voor horecagelegenheden zoals hotels.

Grenzen open voor iedereen

Bij het overschrijden van grenzen is volgens de commissie het non-discriminatiebeginsel van bijzonder belang: wanneer een lidstaat besluit om reizen naar zijn grondgebied of naar specifieke regio’s en gebieden op zijn grondgebied toe te staan, moet dat op een niet-discriminerende wijze gebeuren zodat reizen vanuit alle gebieden, regio’s of landen in de EU met vergelijkbare epidemiologische omstandigheden wordt toegestaan. Het openstellen van de grenzen moet dan gebeuren voor alle EU-burgers en alle inwoners van die lidstaat, ongeacht hun nationaliteit. Ook moeten reizigers bij de grensovergangen en tijdens hun reis de mogelijkheid hebben om sociale afstand te houden of zichzelf te beschermen.

Wat zijn de reisadviezen voor de landen?

Vakantie in Nederland

Vakantie met de camper

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.