Shadow

Geniet van je vakantie met een goede reisverzekering

Een midweekje naar een bungalowpark, een stedentripje in het buitenland, lekker een weekje skiën en in de zomer een paar lome weken doorbrengen op een zonnige bestemming. We reizen heel wat af in een jaar. Je zou bijna vergeten dat er ook wel eens iets mis kan gaan. Daarom in dit artikel drie goede redenen om je goed te verzekeren als je op reis gaat.

goede reisverzekering
Als je tijdens je skivakantie met een helikopter gered moet worden, ben je blij dat je een goede reisverzekering hebt. © Nico van Dijk

Een reisverzekering is geen verplichte verzekering zoals een WA-verzekering voor autobezitters. Nog steeds gaan daarom veel Nederlanders zonder reisverzekering op pad. De een heeft geen zin om een paar tientjes aan een reisverzekering uit te geven. Een ander is bij alle drukte en voorpret rond de vakantie domweg vergeten om een verzekering af te sluiten. En een derde gaat er van uit dat eventuele schade al verzekerd is via bijvoorbeeld de autoverzekering of de zorgverzekering. Allemaal hele begrijpelijke redenen waarom lang niet iedereen goed verzekerd op reis gaat.

Nu staan Nederlanders inderdaad bekend als een volkje dat massaal oververzekerd is. En toch zijn er wel degelijk goede redenen om een aparte reisverzekering af te sluiten.

Reisverzekering voor medische kosten

Misschien wel de belangrijkste reden is de dekking van medische kosten in het buitenland. Die worden binnen de Europese Unie vergoed door je Nederlandse zorgverzekering, maar tot slechts maximaal het tarief dat dezelfde behandeling in Nederland zou kosten. In veel andere landen zijn behandelingen vaak duurder dan in Nederland en echt niet alleen in de VS. Ook in Oostenrijk kom je na een ski-ongeluk al snel terecht in een privé-kliniek en lopen de kosten al snel op. En dan hebben we het nog niet gehad over de kosten die gemoeid zijn om je met een helikoptervlucht van de berg naar het ziekenhuis te brengen. Van dat bedrag kun je een leuke wintersportvakantie boeken!

Hulp bij natuurrampen

Wie afgelopen zomer regelmatig het nieuws volgde, kan het niet ontgaan zijn dat er nogal wat natuurrampen waren: bosbranden in Zuid-Europa, orkanen in het Caraïbisch Gebied, hagel in Noord-Italië en aardbevingen in Mexico. Natuurlijk probeer je er tijdens je vakantie, waar je het hele jaar naartoe geleefd hebt, niet aan te denken dat het jou ook kan overkomen. Maar als het dan toch gebeurt, ben je blij dat je een reisverzekering hebt afgesloten. Immers, je hoeft dan alleen maar de alarmcentrale van je reisverzekeraar te bellen. Daar zitten de experts die je kunnen helpen, bijvoorbeeld met een repatriëring, of met opvang in een andere accommodatie. Zo kun je misschien toch nog je vakantie voortzetten. En die misgelopen vakantiedagen? Ook die kun je gewoon claimen bij je reisverzekering.

Onverwacht overlijden

De alarmcentrale van je reisverzekeraar kan ook in actie komen als je vanuit een ver buitenland halsoverkop naar huis moet vanwege een onverwacht overlijden in de familie. Je reisverzekering vergoedt in dat geval de kosten van je repatriëring. Bij sommige verzekeraars moet het gaan om familieleden in de eerste of tweede graad. Bij andere verzekeraars niet. Zo vergoeden sommige verzekeraars bijvoorbeeld ook deze kosten wanneer je zaakwaarnemer of een dierbare overlijdt, ernstig ziek wordt of een ernstig ongeluk krijgt. Een enkele reisverzekering vergoedt ook kosten als je terug gaat wegens het overlijden van een familielid in de derde graad. En het overlijden moet niet te voorzien geweest zijn, toen jij op vakantie ging.

Claimen bij de reisverzekering

Natuurlijk ga jij goed voorbereid op vakantie. Je maakt kopieën van je paspoort en belangrijke reisdocumenten. Je neemt zo min mogelijk waardevolle voorwerpen mee. Geld, bankpassen, creditcards en smartphones berg je altijd veilig op. Maar mocht jou, ondanks al je goede voorbereidingen en voorzichtigheid, toch iets naars overkomen tijdens je vakantie, zorg dan dat je in ieder geval bewijzen hebt van het onheil dat je is overkomen. Doe bij diefstal zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie. Elke Nederlandse reisverzekering zal bij diefstal naar het proces-verbaal van aangifte vragen. Verzamel zoveel mogelijk getuigen en bewijsmateriaal als je bij een ongeluk betrokken bent geraakt, zelfs al heb je er totaal geen schuld aan.

Als je een pakketreis hebt geboekt, kun je ook je reisorganisator inschakelen. Die kan ter plekke voor hulp zorgen. En tenslotte: download de reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Bij rampen en aanslagen kun je direct met het contactcenter van Buitenlandse Zaken contact opnemen. Maar vergeet vooral niet om je goed te verzekeren.

5/5 - (2 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *