Shadow

Geheel vernieuwde editie TE GAST IN Zuid-Afrika

cover Z-Afrika rgbZuid-Afrika biedt als vakantiebestemming oneindig veel mogelijkheden en altijd weer nieuwe landschappen en wildparken. Maar hoe is het om te reizen in een land dat tot voor kort gebukt ging onder de apartheid? Hoe ziet het dagelijks leven in een township eruit? Hoe kan het dat supporters van rivaliserende voetbalclubs in het stadion vriendschappelijk met elkaar omgaan?  Waarom is het Afrikaans niet langer een besmette taal? Het antwoord op deze vragen en nog veel meer vind je in de geheel vernieuwde reisbundel TE GAST IN Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika, dat tot 1994 door de wereld geboycot werd vanwege de apartheid, groeide onder de charismatische president Nelson Mandela uit tot een model voor de wereld. Met zijn ‘Madiba Magic’ probeerde hij de verschillende bevolkingsgroepen die tot dan toe volledig van elkaar gescheiden leefden, bij elkaar te brengen. Zo begreep hij als geen ander de verbindende kracht van sport. Tijdens grote internationale voetbal- en rugbytoernooien in Zuid-Afrika wist hij blank en zwart op sportgebied te verenigen. Maar het zal geen verbazing wekken dat de ontwikkeling van het tot voor kort getraumatiseerde land met vallen en opstaan verloopt. Wie overigens mocht denken dat het Afrikaans met de afschaffing van de apartheid gedoemd is te verdwijnen heeft het mis. Het Afrikaans blijkt springlevend en wordt steeds meer een mengtaal.

 Van ‘bruin mense’ naar zwarte farmworkers

Wie door Zuid-Afrika reist zal het opvallen dat blanken, zwarten en kleurlingen nog grotendeel gescheiden leven. Zo zie je in het centrum van Stellenbosch bijna alleen maar blanken. Om te ervaren hoe het de kleurlingen drie kilometer verderop vergaat, kun je onder leiding van het theaterduo Hendrik en Matilda per minibus een onvergetelijke tour maken naar de ‘bruin mense’ van Stellenbosch.

Vanuit Stellenbosch gaat de reis voor veel toeristen verder naar een proeverij op een wijnboerderij in de omgeving. Wie Solms Delta bezoekt hoort het verhaal van Mark Solms, een blanke wijnboer in de Kaap die ontdekte dat in het verleden de San en Khoi Khoi op zijn landerijen hadden gewoond. Om bij te dragen aan het nieuwe Zuid-Afrika maakte hij de zwarte landarbeiders mede-eigenaar van zijn bedrijf en stimuleerde hij ze om zich toe te leggen op culturele activiteiten zoals het maken van muziek.

Van hip Johannesburg naar traditioneel Zulu-dorp

Voor de reisreportages in deze uitgave bezoeken we twee markante wijken in Johannesburg: Maboneng en Newtown. Deze tot voor kort verpauperde buurten zijn de afgelopen jaren getransformeerd tot levendige centra die een grote aantrekkingskracht uitoefenen op jonge zwarte en blanke kunstenaars, designers en andere innovatieve ondernemers. Omdat er volop ruimte was voor graffiti en street art zijn het nu kleurrijke wijken.

Niet minder kleurrijk is het platteland van KwaZulu-Natal waar we ‘een dag leven als een Zulu’. We bezoeken een sangoma, een traditionele genezeres, maken een dansvoorstelling mee en overnachten bij een Zulu-familie. Tijdens de gesprekken onderweg wordt duidelijk dat vooral ongeschoolde Zulu’s moeite hebben met de moderne tijd waarin de traditionele taakverdeling tussen mannen en vrouwen onder druk staat. En voor veel Zulu’s is het vandaag de dag een te grote opgave om de traditionele bruidsschat van elf koeien betalen.

 Van rijke cultuur naar bedreigde neushoorn

Voor het echte Afrika gevoel reizen we naar Limpopo, de thuishaven van traditionele stammen als de Venda, Tsonga en Sotho. Hier maken we kennis met een rijke cultuur in een arm maar wonderschoon gebied. Tot slot in deze uitgave een reportage over neushoorns die steeds vaker aan stropers ten prooi vallen. In het huidige tempo zijn er over tien jaar geen neushoorns meer over. Vandaar dat natuurbeschermers en Zuid-Afrikaanse wildfokkers de handen ineen hebben geslagen om de  neushoorn te redden.

Voor alle 40 landenuitgaven zie tegastin.nl

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *