Shadow

Eén prik moet genoeg zijn voor coronapaspoort

Demissionair minister Hugo de Jonge is van mening dat één vaccinatie met het coronavaccin voldoende moet zijn om een Europese coronapaspoort te krijgen. Dat dit Digitaal Groen Certificaat er komt is al besloten door het Europees Parlement en de lidstaten.

Corona-app op telefoon
Met een digitaal coronapaspoort moet reizen binnen Europa weer mogelijk worden ©Geralt – Pixabay

Maar nu moeten de regels nog worden ingevuld. Want alle lidstaten mogen zelf besluiten of ze iemand al voldoende beschermd vinden na één prik, of toch twee prikken eisen. En wat als iemand al besmet is geweest? Is één prik dan wel voldoende. Er zijn zoveel nationale regels dat het niet duidelijk is voor welk land nu wat precies zal gelden.
Voor een aantal landen geldt bijvoorbeeld dat niet alle mensen die dat willen de mogelijkheid hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren. Daarom wil De Jonge ook dat één vaccinatie al voldoende moet zijn voor het afgeven van een coronareisbewijs, zo zei hij vandaag na afloop van de ministerraad.

Een ander discussiepunt in de weg naar een coronapaspoort is de coronatest. Het Europees Parlement wil dat dit gratis is voor iedereen die gaat reizen en een test nodig heeft. In Nederland komt binnen twee weken een plan voor PCR-testen voor reizigers. Het is nog niet bekend of de testen in ons land gratis zullen zijn, al lijkt een meerderheid van de Tweede Kamer daar wel voorstander van te zijn.

Wat staat er in een coronapaspoort?

In het digitale reisbewijs kun je via een QR-code aantonen of en wanneer je gevaccineerd bent, of je al een besmetting met Covid-19 hebt gehad of recent negatief getest bent.
Voor Nederland geldt dat het coronapaspoort onderdeel wordt van de CoronaCheck-app. In die app komen twee QR-codes. Een voor nationaal gebruik, bijvoorbeeld voor toegang tot evenementen. De andere QR code is voor internationaal gebruik om te kunnen reizen binnen de Europese Unie.

Run op vakanties

Met de aangepaste reisadviezen voor een aantal landen is de weg in ieder geval vrijgemaakt voor het boeken van zomervakanties. Juist omdat nog niet alle landen de code ‘geel’ of ‘groen’ hebben gekregen is het aanbod beperkt. Wees er dan ook snel bij! Reizen is nu mogelijk naar onder andere Griekenland, Malta, de Spaanse eilanden, Finland, Aruba, Bonaire en Ierland.

Boek je vakantie op Aruba bij TUI of De Jong Intra.

Bekijk aanbiedingen voor je Griekenland vakantie bij onder meer TUI, De Jong Intra, ElizaWasHere, Corendon, Ross Holidays, By June, Shoestring, Sunweb, Stip Reizen, Prijsvrij en Eilandhoppenopmaat.

Vergelijk prijzen van vliegtickets bij onder meer KLM, TUI, D-Reizen, Sunweb, Tix, Skyscanner, Corendon Airlines en Lufthansa.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.