Shadow

Düsseldorf zoomt in op fotografie tijdens Fotoweekend

Geert_Goiris_Futuro_2002-sliderStedentrippers hebben het laatste weekeinde van januari 2015 een extra reden om naar Düsseldorf te gaan. Onder de naam ‘Düsseldorf Foto Weekend’ tonen verschillende musea en 24 galerieën fototentoonstellingen van vrijdag 30 tot en met zondag 1 februari 2015. Het NRW-Forum toont onder de titel ‘Human Nature’ talrijke foto’s uit de collectie van de Deutsche Börse Group. Het is de vierde achtereenvolgende jaar dat Düsseldorf fotografie centraal stelt.

Parallel aan deze tentoonstelling loopt in een andere vleugel de tentoonstelling ‘NeoRealismo: The New Image in Italy 1932-1960’ met werken van Berengo Gardin, Mario Cattaneo, Nino Migliori, Mario De Biasi, Pablo Volta en meer. In het Museum Kunstpalast is een overzicht te zien van foto’s van de Duitse fotografe Maren Heyne en werken van de Duitse in New York wonende fotografe Vera Lutter, die voornamelijk met een camera obscura zwart-wit negatieven maakt van landschappen en industriële panden. De lopende tentoonstelling ‘Number Nine: Elizabeth Price’ in de Julia Stoschek Collection met werken van deze Britse videoartiest en Turner Prize winnaar maakt is ook onderdeel van het fotoweekend.

Curator van de ‘Human Nature’ tentoonstelling is Anne-Marie Beckmann en belicht de relatie tussen de mens en de natuur. Foto’s van 24 fotografen waaronder de overleden Hongaarse fotograaf Paul Almásy, de Amerikaanse fotograaf Mike Brodie, de Brit John Davies, de Duitser Axel Hütte, de Amerikaanse Vivian Maier, de Nigeriaan Simon Norfolk, de Braziliaan Sebastião Salgado en de Zweed Gunnar Smoliansky. De tentoonstelling in het NRW-Forum is te zien tot en met 19 april 2015.

De tentoonstelling ‘NeoRealismo: The New Image in Italy 1932-1960’ in het NRW-Forum poogt de relatie tussen fotografie en andere kunstvormen waaronder literatuur en schilderkunst te analyseren. Je zou kunnen stellen dat de oorsprong van het neorealisme gevonden kan worden tijdens het fascisme in Italië. Foto’s van fotografen waaronder Gianni Berengo Gardin, Mario Cattaneo, Nino Migliori, Mario De Biasi, Giancolombo, Pablo Volta en Piergiorgio Branzi zijn te zien. De tentoonstelling loopt tot 19 april 2015.

Het Museum Kunstpalast toont tijdens het Fotoweekeinde werken van de in München geboren fotografe Maren Heyne. Ze fotografeert voornamelijk landschappen, architectuur, kunst en is bekend om haar vele zwartwit portretten van kunstenaars waaronder Lynn Chadwick en Henry Moore. Julia Stoschek Collection De Julia Stoschek Collection aan de Schanzenstrasse 54 in Düsseldorf toont vanaf september 2014 de tentoonstelling ‘Number Nine: Elizabeth Prize’. De in Londen wonende kunstenares Elizabeth Price werkt voornamelijk met video-installaties. Ze construeert verschillende verhaallijnen door middel van beeld, tekst en muziek. De videokunstenares won in 2012 de Turner Prize. De tentoonstelling loopt tot en met het Fotoweekeinde.

Sharing is caring!