Deense Møn en Nyord eerste officiële Dark Sky Park en Dark Sky Community van Scandinavië

Geplaatst door Redactie op 24 maart 2017 om 11:49 in de categorie Algemeen nieuws

De Deense eilanden Møn en Nyord, gelegen ten oosten van het eiland Seeland, ontvingen onlangs de status van eerste officiële International Dark Sky Park en International Dark Sky Community van Scandinavië. Met deze erkenning geeft de International Dark-Sky Association (IDA) aan dat de twee locaties een van ’s werelds beste plekken zijn om de sterrenhemel te bewonderen. De benoeming van het Dark Sky Park als Gold Tier is bovendien een extra beloning voor de inspanningen van Møn en Nyord om de nachtelijke hemel zoveel mogelijk te beschermen tegen onnodige uitstraling van licht.  In de zestien jaar dat de IDA als organisatie bestaat, zijn Møn en Nyord de eerste bestemmingen die tegelijkertijd de titels International Dark Sky Park en International Dark Sky Community mogen dragen. Hiermee belonen zij de lokale initiatieven op Møn en Nyord om de ‘lichtvervuiling’, vaak veroorzaakt door kunstmatige lichtbronnen, te minimaliseren en daarmee de nachthemel te beschermen.

Boek je vakantiewoning in Denemarken

Met name het predicaat Dark Sky Community, gedefinieerd als een gemeenschap die uitzonderlijke inspanningen verricht om de sterrenhemel en de duisternis te bewaken, moet als voorbeeld dienen voor de omliggende gemeenten. Omdat de eilanden Møn en Nyord bekend staan als plekken waar in Denemarken de sterrenhemel het best te zien is, was het de gemeente Vordingborg die indertijd het certificaat Dark Sky Park bij IDA had aangevraagd.

Een van de lokale initiatieven is afkomstig van het kampeerterrein op Møns Klint, dichtbij de beroemde witte krijtrotsen. Al enkele jaren zetten de medewerkers van het resort zich in om de bezoekers van het eiland het natuurfenomeen Dark Sky te laten beleven. Zo worden er bijzondere activiteiten georganiseerd met de donkere hemel als middelpunt, zoals Dark Sky-tochten voor mountainbikers, viswedstrijden onder de sterrenhemel en kunnen gezinnen mee op speciale Dark Sky-uitstapjes.

Intelligente verlichting

Knud Larsen, burgemeester van Møn en Nyord, is vol lof over de collectieve inspanningen die hebben geleid tot het behalen van deze certificaten: “Met een groep lokale burgers en bedrijven hebben wij de afgelopen vier jaar hard gewerkt om het concept Dark Sky op Møn en Nyord zo goed mogelijk uit te rollen. Zo hebben wij intelligente verlichting geïnstalleerd, het Dark Sky concept bij een breder publiek onder de aandacht gebracht en unieke en bijzondere belevenissen aan onze bezoekers en de lokale gemeenschap aangeboden. Dit is dan ook een indrukwekkend inspanning geweest van de hele gemeenschap.”

Wereldwijd zijn er 44 Dark Sky Parks, waarvan negen in Europa. Dit concept is in het leven geroepen om de nachthemel en de daarbij behorende duisternis zoveel mogelijk te preserveren en om deze gebieden in te zetten voor waardevolle wetenschappelijke, educatieve en culturele onderzoeken. Hierdoor kunnen niet alleen hobby astronomen en andere sterrenliefhebbers genieten van een schitterende sterrenhemel, maar ook vakantiegangers. Op dit moment zijn er 14 Dark Sky Communities met drie locaties in Europa. De officiële ceremonie en de uitreiking van de certificaten aan Møn en Nyord zullen in augustus plaatsvinden.

Lees ook: Op fossielenjacht bij de krijtrotsen van Møns Klint.

Deense Møn en Nyord eerste officiële Dark Sky Park en Dark Sky Community van Scandinavië
Waardeer dit artikel

Sharing is caring!

Comments are closed.