De Belgische stad Mons opent vier nieuwe musea

Geplaatst door Redactie op 31 maart 2015 om 15:44 in de categorie Bestemmingen

monsZaterdag 4 en zondag 5 april 2015 openen in het kader van Mons 2015, Culturele Hoofdstad van Europa, maar liefst vier nieuwe musea: het Mons Memorial Museum, SILEX’s, het Museum van de Doudou, de Artotheek. In de zomer gaat het Belfort open. Drie van deze erfgoedschatten zijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco. Op hetzelfde moment nemen bovendien vijftien kunstinstallaties de stad over. 

  • De Artotheek is voortaan dé plaats waar het erfgoed van Mons wordt bewaard. Dankzij interactieve multimedia ontdekt de bezoeker in de Artotheek de collecties en het verborgen leven in de musea van Mons op een nieuwe manier!
  • De regio van Mons heeft zwaar geleden onder de twee wereldoorlogen. Het Mons Memorial Museum nodigt bezoekers stil te staan bij de complexe werking van gewapende conflicten. De getuigenissen van soldaten en burgers vormen hierbij de rode draad.
  • Het Doudou is een uniek evenement waar zowel bewoners van Mons als andere bezoekers samenkomen om het kleurrijke schouwspel bij te wonen. Het hoogtepunt van het feestweekend is de meer dan 700 jaar oude processie en het drakengevecht. Sinds 2005 wordt het Doudou door Unesco als immaterieel erfgoed erkend. Dit museum vertelt alle aspecten van dit eeuwenoude verhaal.
  • Silex’s, het nieuwe interpretatiecentrum van de neolithische mijnen van Spiennes ligt te midden van een groene oase. Het is een fantastische opwaardering van deze archeologische vindplaats die sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Met duizenden schachten en meer dan 100 hectaren, op 6 km van Mons, is het een van de oudste en grootste mijnwinningen van vuursteen in Europa. Afdalen in de neolithische mijnen is een bijzondere ervaring.
  • Sinds 1999 is het Belfort een Unesco-monument. De klokkentoren dateert van de 17de eeuw en is daarmee het enige belfort in barokstijl in België. De panoramische lift biedt een mooi uitzicht op de tuin en over de stad. Het Belfort opent deze zomer.

Stadsinstallaties

Vijftien kunstinstallaties verfraaien het centrum van Mons. Belgische street art kunstenaar Vincent Glowinski (Bonom) maakte een grote muurschildering A FOREST met levendige kleuren, een hypnotiserend bos in het hart van de stad! Bij de universiteit van Mons, Place Warocqué, laat de Spaanse kunstenares Alicia Martin haar lawine van boeken uit een venster vallen, het kunstwerk BIOGRAFIAS.

Boek je hotel in Mons bij Trivago

Waardeer dit artikel

Sharing is caring!

Comments are closed.