Culturele Hoofdstad van Europa Mons opent met groots stadsfeest

Geplaatst door Redactie op 23 januari 2015 om 11:00 in de categorie Beurzen en evenementen

Het Belgische Mons (Bergen) is in 2015 Culturele Hoofdstad van Europa. Dit weekend is de officiële aftrap van het culturele jaar met een groot stadsfeest.

©  Visit Mons/Gregory Mathelot

© Visit Mons/Gregory Mathelot

Met ruim 300 officiële evenementen – tentoonstellingen, film, theater en dans, mode en design, muziek en andere artistieke manifestaties – beoogt deze middelgrote Waalse stad in de provincie Henegouwen via cultuur een sociaaleconomische metamorfose te ondergaan. Het openingsfeest op zaterdag 24 januari 2015 staat in het teken van licht, vuur en warmte. De gratis festiviteiten vinden plaats op straat, op de grote pleinen, in kerken en cultuurcentra.

Tentoonstelling Van Gogh in de Borinage

Op 25 januari 2015 openen twee grote tentoonstellingen: Van Gogh in de Borinage, de geboorte van een kunstenaar (t/m 17 mei 2015) in het BAM (Beaux-Arts Mons) en Mons Superstar! (t/m 12 april 2015) in de Anciens Abattoirs (oude slachterijen). Van Gogh in de Borinage is gewijd aan Vincent van Gogh (1853-1890), meer specifiek aan de jaren die de Nederlandse kunstenaar in de Borinage doorbracht (1879-1880) en waar hij de beslissing nam om kunstenaar te worden.

Verleden, heden en toekomst zijn ook het thema van het virtuele stadsbezoek van Mons Street ReView (online vanaf 24 januari 2015), een samenwerking tussen de Franse kunstenaars van X/tnt, digitaal opleidingscentrum Technocité en de inwoners van de stad.

Stadstheater Mons

Stadstheater Le Manège vormt het podium voor 36 nieuwe creaties van onder meer Joël Pommerat, Wim Vandekeybus, Jaco Van Dormael en Marco Martinelli. Coupé décalé (Zuid-Afrika en Kameroen) en La imaginación del futuro (Chili) openen het podiumprogramma. Afrika en Zuid-Amerika bezetten met hun statements het podium van de Culturele Hoofdstad, in samenwerking met het Festival de Liège.

Boek een hotel in Mons. Meer reisnieuws uit België.

Culturele Hoofdstad van Europa Mons opent met groots stadsfeest
5 (100%) 1 vote[s]

Sharing is caring!

Comments are closed.