Culturele hoofdstad Mons herdenkt Van Gogh

Geplaatst door Redactie op 24 oktober 2014 om 11:16 in de categorie Bestemmingen
Van Gogh in de Borinage © Kröller-Müller Museum

Van Gogh in de Borinage © Kröller-Müller Museum

Het is op 29 juli 2015 precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed. Dat wordt op diverse plaatsen in Europa herdacht met onder meer grote herdenkingstentoonstellingen. Zo ook in Mons in Wallonie waar Van Gogh twee jaar woonde en dat in 2015 een van de Culturele hoofdsteden van Europa is.

Van Gogh in de Borinage

In 2015 is het Belgische Mons Culturele hoofdstad van Europa met een agenda vol evenementen en bijzondere tentoonstellingen. Een van de hoogtepunten is de openingstentoonstelling Van Gogh in de Borinage, de geboorte van een kunstenaar. Bijna twee jaar woonde en werkte Vincent van Gogh (1853-1890) in de Borinage, de mijnstreek bij Mons (1878-1880).

Het is op 29 juli 2015 precies 125 jaar geleden Na een mislukte loopbaan als evangelist besloot hij in deze periode kunstenaar te worden. De periode die Van Gogh in de Borinage doorbracht, had grote invloed op zijn schilderscarrière.

Unieke tentoonstelling over Van Gogh

De openingstentoonstelling over het werk van Vincent van Gogh wordt van 25 januari t/m 17 mei 2015 In het museum Beaux-Arts Mons (kortweg BAM) gehouden. Er zijn ruim 70 schilderijen, tekeningen en originele brieven van Van Gogh uit diverse internationale collecties te zien, waaronder omvangrijke bruiklenen van het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum. Tevens zijn van andere kunstenaars meer dan twintig werken opgenomen die Van Gogh kopieerde of die van invloed waren op zijn oeuvre. Niet eerder is dit thema zo uitgebreid behandeld in een tentoonstelling.

Hollywood-film over Van Gogh

In 1955 streken filmregisseur Vincente Minnelli en hoofdrolspeler Kirk Douglas acht dagen in de Borinage neer voor de opnames van Lust for Life (1956). De film gaat over het leven van Vincent van Gogh in de Borinage en werd met een Oscar bekroond. In februari 2015 gaat een digitale versie van deze film in wereldpremière. Destijds speelden enkele inwoners van Mons mee als figurant. Hun getuigenissen en historische documenten (foto’s, persartikelen, voorwerpen) schetsen een levendig beeld van het verblijf van Minnelli en zijn crew en zijn te zien in de tentoonstelling Hollywood aan de voet van de mijn (21 februari t/m 17 mei 2015).

Restauratie Van Gogh huis

Van Gogh verbleef in twee huizen in de Borinage. In Colfontaine (voorheen Wasmes) wordt het huis gerestaureerd waar Van Gogh aan het begin van zijn verblijf in de Borinage woonde. Van Gogh-liefhebbers kunnen er vanaf het voorjaar van 2015 terecht voor een presentatie over het leven van de kunstenaar in de Borinage. Het huis dat Van Gogh later in de Borinage betrok, staat in Cuesmes en is toegankelijk voor publiek.

Het Van Gogh-programma van Mons 2015 maakt onderdeel uit van Van Gogh, 125 jaar inspiratie, het internationale programma dat de Stichting Van Gogh Europe opstelde ter gelegenheid van het 125ste sterfjaar.

Culturele hoofdstad Mons herdenkt Van Gogh
5 (100%) 1 vote[s]

Sharing is caring!

Comments are closed.