Shadow

Culinary Arts Kitchen: Kookworkshops en de beste culinaire adresjes ontdekken met chefs van Regent Seven Seas Cruises

Gastronomie speelt een super belangrijke rol aan boord van alle cruiseschepen. Op een aantal cruiseschepen van Regent Seven Seas Cruises kunnen passagiers kookworkshops volgen en meedoen aan Epicurian Culinary Tours aan wal met de chefs van het schip. Reisprofs.nl keek rond in de Culinary Arts Kitchen op het ultraluxe cruiseschip Seven Seas Splendor en sprak met de chefs.

Door Nico van Dijk

Rijk culinair aanbod aan boord van cruiseschepen

Iedereen die wel eens aan boord van een cruiseschip is geweest weet: eten speelt een super belangrijke rol. Als er op cruisefora over cruises geklaagd wordt, hebben de klachten meestal betrekking op de kwaliteit van het eten of te drukke restaurants. En een Napolitaanse food- en beverage-manager van MSC Cruises vertelde ons ooit, dat als de motoren van het cruiseschip zouden uitvallen, er geen probleem zou zijn. Maar als de pasta op was, dan zou er een muiterij onder de passagiers ontstaan. Elke cruisemaatschappij investeert dan ook veel tijd, geld en moeite in het culinaire aanbod aan boord.

Chefs Karlis Celms en Kathryn Kelly van de Culinary Arts Kitchen op de Seven Seas Splendor ©  Nico van Dijk / Reisprofs.nl
Chefs Karlis Celms en Kathryn Kelly van de Culinary Arts Kitchen op de Seven Seas Splendor © Nico van Dijk / Reisprofs.nl

Bij de luxe cruiserederijen als Regent Seven Seas Cruises, Seabourn Cruise Line en Oceania Cruises is dat nog meer het geval dan bij de concurrenten in het middensegment. Maar Regent Seven Seas Cruises biedt ook andere culinaire ervaringen. Gasten kunnen hier onder leiding van een chef in de Culinary Arts Kitchen zelf de handen uit de mouwen steken. Maar ze kunnen tijdens een Epicurian Culinary Tour in groepen van maximaal 18 personen en begeleid door een chef aan wal de mooiste voedselmarkten, wijnproducenten, bakkers en bierbrouwers ontmoeten. De derde activiteit zijn de Chef’s Table. Dan geven de chefs in korte workshops uitleg over bijvoorbeeld het kiezen van de beste keukenmessen, snijles en andere praktische keukenzaken.

Koken zonder zorgen

De Culinary Arts Kitchen op de Seven Seas Splendor telt 18 werk- en kookstations. © Regent Seven Seas Cruises
De Culinary Arts Kitchen op de Seven Seas Splendor telt 18 werk- en kookstations. © Regent Seven Seas Cruises

De Culinary Arts Kitchens zijn een idee van Frank del Rio en Bob Binder. Del Rio is de voormalige hoogste baas van Norwegian Cruise Line Holding, het moederbedrijf van Regent Seven Seas Cruises, en zelf kookgek. Een Culinairy Arts Kitchen is een speciaal gebouwde keukenstudio op dek 11 met 18 kookstations. Aangezien koken op open vuur aan boord van een schip niet veilig is, wordt er uitsluitend op inductie gekookt. Alle kastjes zijn zeevast vergrendeld. Hulpkoks zorgen er voor dat alle ingrediënten en keukengerei klaar staan en ruimen na afloop de boel weer op. Om de afwas hoef je je dus niet te bekommeren, als gast hoef je je alleen maar op het leuke werk te concentreren.

De 17 chefs van de Culinary Arts Kitchen werken exclusief voor de kookshops. Ze staan dus niet de rest van de tijd in een van de andere keukens op het cruiseschip en zijn altijd aanspreekbaar voor de gasten, vertelt de 69-jarige chef Kathryn Kelly. In een vorig leven was ze de hoogste baas van een miljardenbedrijf. Op haar vijftigste begon ze met koken, maakte een carrièreswitch en ging, lang verhaal kort, les geven aan het Culinary Institute of America en verzorgt nu al jarenlang de kookworkshops. Ook leidt ze chefs van Regent Seven Seas Cruises en zustermaatschappij Oceania Cruises op.

Boek een cruise van Regent Seven Seas Cruises bij Cruisereizen, Captain Cruise, Zeetours en Cruisewinkel.

Culinary Arts Kitchen al 14 jaar hoogst gewaardeerde activiteit

Regent Seven Seas Cruises is in 2011 met de Culinary Arts Kitchen op de Seven Seas Explorer begonnen. “Het is al veertien jaar de hoogst gewaardeerde activiteit aan boord en daar zijn we trots op”, vertel Kathryn die deze ochtend samen met haar Letse collega Karlis Celms de presentatie verzorgt. Een kookworkshop duurt 2 uur en is een van de weinige activiteiten aan boord die niet bij de cruiseprijs is inbegrepen. Je kunt je ook als stel aanmelden, maar dan word je wel aan aparte kookstations neergezet. Zo wordt voorkomen dat degene die thuis meestal kookt, ook tijdens de workshop de scepter gaat zwaaien.

Koken met ingrediënten uit de regio

Tijdens de kookworkshops ligt de focus op gerechten uit de regio waar het schip vaart. “Er worden hier geen cupcakes gebakken”, zegt Kathryn lachend. Ook kooktechnieken komen uitgebreid aan bod. “Het zal je verbazen hoeveel gasten niet weten hoe je een keukenmes vasthoudt of een steak bakt.”

Chef Kathryn Kelly is het gezicht van de Culinary Arts Kitchens van Regent Seven Seas Cruises geworden. Zij en haar collega's zijn fulltime beschikbaar om te praten over alles wat met eten te maken heeft. © Regent Seven Seas Cruises
Chef Kathryn Kelly is het gezicht van de Culinary Arts Kitchens van Regent Seven Seas Cruises geworden. Zij en haar collega’s zijn fulltime beschikbaar om te praten over alles wat met eten te maken heeft. © Regent Seven Seas Cruises

En nee, de workshops zijn niet per se bedoeld voor mensen die thuis ook een keukenprins of -prinses zijn, integendeel. Iedereen die belangstelling heeft voor eten, wijn en koken kan meedoen, ook al kun je nog geen ei bakken. Het gaat er veel meer om dat je aan boord iets leert klaarmaken, wat je ook thuis aab je vrienden kunt voorzetten en om culinaire herinneringen te creëren. Daarom krijgen gasten ook een kookboek mee met recepten die tijdens de workshops gemaakt worden. De 100 aangeboden kookworkshops worden ook regelmatig veranderd, zodat je altijd weer met een nieuwe workshop mee kunt doen.

Tijdens het koken wordt er tussendoor een bijpassend glas wijn genuttigd en het is ook mogelijk om alleen maar toe te kijken en te luisteren. De gasten hebben er altijd bijzonder veel zin in. “We voeren ooit in de Drake Strait in de buurt van Antarctica”, vertelt chef Karlis Celms, “toen de kapitein waarschuwde dat er een storm aan kwam. We hadden golven van drie meter hoog, maar de gasten wilden per se doorgaan met koken.”

Celms werd ooit in een van zijn 3 restaurants in Riga ontdekt door chef Kelly, die hem er van wist te overtuigen om in de Culinary Arts Kitchen van Regent te gaan werken. Een besluit, waar hij nog geen seconde spijt van heeft gehad.

Epicurian Explorer Tours: aan wal op zoek naar de lekkerste adresjes

Een tweede, bijzonder populaire activiteit zijn de Epicurian Explorer Tours. Daarbij gaan gasten in groepjes van maximaal 18 gasten onder leiding van een chef ‘s ochtens aan wal. Afhankelijk van de bestemming gaan ze op lokale markten inkopen doen om later met die ingrediënten aan boord te gaan koken. Of er wordt een lokale wijnboer, olijvenkweker, bakker of speciaal restaurant bezocht.

Deze in totaal 65 Epicurian Explorer Tours worden op inmiddels 40 bestemmingen aangeboden. Voor de chefs is dit ook een activiteit waar hun kokshart sneller van gaat kloppen. Ze mogen zelf voortdurend op zoek naar nieuwe, bijzondere culinaire adresjes, aldus chef Celms. Zo is hij in Amsterdam helemaal idolaat van restaurant De Kas, een voorkeur die wij overigens uit eigen ervaring alleen maar kunnen beamen. “Maar als we merken dat andere cruisemaatschappijen in onze voetsporen treden, weten we dat het tijd is om wat nieuws te zoeken.”

Chef’s Table: tips van de chef

Naast de kookworkshops en de Epicurian Explorer Tours bieden de chefs nog een derde activiteit aan: de Chef’s Table. Die activiteit is eigenlijk per toeval ontstaan tijdens de coronapandemie. Iedereen moest toen afstand van elkaar houden, waardoor de reguliere kookworkshops niet door konden gaan. In plaats daarvan werden sessies gehouden, waarbij koks uitleg gaven over bijvoorbeeld het kiezen van kruiden of het onderhouden van je keukenmessen.

Culinary Arts Kitchens zijn alleen op de Seven Seas Exlorer, de Seven Seas Splendor en de Seven Seas Grandeur. Ze komen ook op de nieuwe cruiseschepen van Regent Seven Seas die in 2026 en 2029 in de vaart komen. Culinary Arts-kookworkshops kun je het beste voorafgaand aan de cruise boeken. Maar als er plaats beschikbaar is, kun je ook aan boord bij de receptie reserveren. Op de site van Regent Seven Seas Cruises is meer informatie te vinden over de Culinary Arts Kitchen en het aanbod aan culinaire tours.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy
Dit veld is vereist.

Mis geen bericht. Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.

Dit veld is vereist.

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan ook door een mail te sturen naar redactie@reisprofs.nl met in de onderwerpsregel van je mail ‘Aanmelden nieuwsbrief’. We voegen je dan direct toe aan onze mailinglijst.

Tips en suggesties voor een artikel? Stuur een mail naar redactie@reisprofs.nl.

Reageren kan onder dit artikel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.