Shadow

Bijna kwart samenwoners zonder reisverzekering op pad

Bijna 25% van de samenwoners in Nederland gaat onverzekerd op reis. Vooral jongere samenwoners blijken bedroevend weinig te weten over wat er nou wel en niet onder een reisverzekering valt.

Dat blijkt uit een onderzoek van verzekeraar Nationale Nederlanden onder duizend samenwoners.

Volgens de verzekeraar kan het ontbreken van een reisverzekering grote, financiële gevolgen hebben mocht er op reis wat gebeuren. Van mensen die wel een reisverzekering hebben, weet meer dan de helft van de ondervraagden vaak niet wat hun reisverzekering wel en niet dekt mocht er wat gebeuren. Ook controleert 35 procent van de Nederlanders hun reisverzekering niet voordat zij op reis gaan. De kans op onder- of oververzekering is daardoor groot.

Dubbele dekking reisverzekering

Het belangrijkste bij het afsluiten van een reisverzekering vinden samenwoners de kwaliteit, ongeacht de prijs. Maar volgens Emily de Laat, productspecialist reisverzekeringen bij Nationale-Nederlanden “kijken mensen alleen naar de dekking wanneer ze een reisverzekering afsluiten, maar schenkt men er vervolgens weinig of geen aandacht meer aan. Dit terwijl de persoonlijke situatie in de loop van de tijd kan wijzigen. Mensen gaan bijvoorbeeld samenwonen, en dan wordt er niet meer gekeken wie welke reisverzekering en dekking heeft, waardoor over- of onderverzekering op de loer ligt. Onderverzekering is risicovol en oververzekering is zonde van het geld.”

Verschil binnen- en buitenland

Uit het onderzoek blijkt verder dat samenwonende stellen zowel kennisvragen over binnenlandse als over buitenlandse reizen niet goed konden beantwoorden. Zo wist de helft niet of een ziekenhuisbezoek in Thailand wel of niet onder hun reisverzekering valt. “Veel mensen denken dat hun zorgverzekering de volledige kosten van een ziekenhuisbezoek in het buitenland dekt. Dit is echter niet altijd het geval. De meeste basis zorgverzekeringen betalen maximaal de Nederlandse tarieven. Een reisverzekering met dekking voor medische kosten kan het verschil goedmaken, maar het is verstandig om van tevoren te controleren wat voor dekking je zorgverzekering en je reisverzekering bieden en of je hiermee alles hebt afgedekt”*, aldus de Laat.

Jonge generatie weet het minst over reisverzekering

De jongste leeftijdscategorie, van 18 tot 24, gaf het meeste aan niet te weten of een bepaalde calamiteit of reis onder de verzekering viel. Zo wist 71 procent niet of een dagje naar de dierentuin binnen Nederland verzekerd is. Op de vraag of hun reisverzekering een gipsvlucht vanuit Oostenrijk dekte, moest 67 procent het antwoord schuldig blijven.

Verzekeringspasje niet altijd mee op reis

Het verzekeringspasje gaat tegenwoordig niet bij iedereen mee op reis. Het pasje wordt door 38 procent
van de ondervraagden thuisgelaten. Op het pasje staan belangrijke zaken als het polisnummer en een alarmnummer bij calamiteiten. “Het is niet verwonderlijk dat in dit tijdperk van digitalisering het fysieke pasje niet altijd mee op reis gaat. Dit hoeft ook geen probleem te zijn, maar het is aan te raden het noodnummer wel ergens anders noteren. Bijvoorbeeld op je mobiele telefoon of maak een foto van je pasje”, aldus de Laat.

5/5 - (3 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *