Bezoek de Kasteelruïne en de Fluweelengrot met de Museumkaart

Geplaatst door Redactie op 27 juni 2018 om 10:42 in de categorie Attracties

Vanaf zondag 1 juli zijn de Kasteelruïne en de Fluweelengrot in Valkenburg gratis te bezoeken met de Museumkaart.

Kasteelruïne Valkenburg. © Stichting Kasteel van Valkenburg.

Kasteelruïne Valkenburg. © Stichting Kasteel van Valkenburg.

Museumkaart

Bezoekers, in het bezit van een Museumkaart, kunnen vanaf zondag 1 juli gratis de Kasteelruïne en de Fluweelengrot bezoeken. Vanaf 1 juli is Stichting Kasteel van Valkenburg lid van de Museumvereniging. Door dit lidmaatschap kan de stichting de Museumkaart accepteren.

Museumvereniging

De Museumkaart zet actief in op collectieve belangenbehartiging voor musea. De vereniging zorgt voor toenemende professionalisering in de branche door diensten en activiteiten aan de leden aan te bieden. Dit gebeurt rond de drie pijlers: werkgeverschap, kwaliteitszorg en inspiratie.

Fluweelengrot

De Fluweelengrot is één van de oudste ondergrondse gangenstelsels in Zuid-Limburg. Van oorsprong is het een prehistorische zeebodem. In deze oeromgeving wonnen nijvere blokbrekers eeuwenlang mergel voor de bouw van huizen, kerken en kastelen. De rondleidingen in de grot geven een beeld van de schuilplaatsen, houtskoolschilderingen en sculpturen.

Kasteelruïne

De Kasteelruïne, de enige hoogteburcht van Nederland, heeft vanaf 1050 Valkenburg en omgeving gedomineerd. Al bijna 1000 jaar bepaalt het Kasteel van Valkenburg en later de Kasteelruïne het beeld van Valkenburg. In 1672 werd het kasteel van Valkenburg opgeblazen met buskruit door Stadhouder Willem III. Op de Kasteelruïne zijn de ridderzaal, de artilleriekamer en de kapel duidelijk te herkennen. Vanaf de Kasteelruïne heeft men een prachtig panorama-uitzicht over Valkenburg.

Stichting Kasteel van Valkenburg

Stichting Kasteel van Valkenburg bestaat sinds 1924 en heeft als oogmerk de Fluweelengrot en de Kasteelruïne van Valkenburg voor het nageslacht te behouden in de staat waarin het nu verkeert en beide monumenten veilig en toegankelijk te houden. Een niet eenvoudige taak, enerzijds omdat het voormalige Kasteel van Valkenburg is opgetrokken uit mergel, wat restauratiewerken haast onbetaalbaar maakt. Anderzijds omdat de Fluweelengrot veel onderhoud vergt om de veiligheid te waarborgen. Beide locaties zijn bij voorkeur als geheel het hele jaar te bezoeken. De revenuen van alle activiteiten komen geheel ten goede aan de instandhouding van dit culturele erfgoed.

4.0
05

Sharing is caring!

Comments are closed.