Albanië, Bosnië-Herzegovina en Slowakije dit jaar nieuw op Vakantiebeurs

Geplaatst door Redactie op 4 januari 2017 om 16:40 in de categorie Beurzen en evenementen

25 Jaar na de val van de muur, gooien de Oost-Europese landen Albanië, Bosnië-Herzegovina en Slowakije de schroom definitief van zich af en storten zich vol overgave op het toerisme. Te beginnen op de Vakantiebeurs in Utrecht waar de drie landen zich voor het eerst zelfstandig presenteren.Deze nieuwe toeristische toppers bieden een ongekend mooi alternatief voor bekende zon– en sneeuwbestemmingen.

Albanië

Voorheen zo’n beetje het laatste communistische buitenbeentje van Europa, blijkt Albanië nu een land met letterlijk een zonnige toekomst. Albanië hoeft eigenlijk alleen de deur maar open te zetten en de toeristen zullen komen. Dat blijkt ook uit cijfers; de laatste twee jaar kwamen er steeds 500.000 extra vakantiegangers naar Albanië dat nu jaarlijks bijna 4 miljoen buitenlandse toeristen ontvangt. Die groei is logisch, want het land kan qua zonuren en kustlijn wedijveren met grote vakantielanden als Italië, Griekenland en Turkije. Maar er is meer, veel meer, met name op het gebied van natuur en cultuur. Natuurlijk is Albanië ook een beetje een tijdmachine, waar je op bepaalde plaatsen nog tientallen jaren terug in de tijd kan. Wie dat wil ervaren moet wel snel gaan, want dat zal snel veranderen, mede dankzij de toename van het toerisme, niet alleen aan de kust maar zeker ook in het prachtige binnenland op de Balkan. In hoofdstad Tirana en prachtige steden als Gjirokaster en Korca is de tijd al ingehaald. Maar bijvoorbeeld in de Albanese Alpen krijg je nog een kijkje in het verleden terwijl je er wel gewoon modern kunt skiën, mountainbiken en wandelen tijdens een actieve vakantie. Albanië op het kruispunt van oost en west heeft het kortom allemaal: zon en sneeuw, cultuur en natuur en het is bovendien niet duur.

Bosnië-Herzegovina

Bosnië Herzegovina gaat er prat op een land met een hart te zijn. Het land, dat niet veel groter is dan Nederland, is letterlijk hartvormig en ligt in het hart van zuidoost Europa. De belangrijkste troefkaart volgens het verkeersbureau zijn echter de bewoners, mensen met een groot hart die open staan voor bezoekers en andere culturen. Dat is logisch, want Bosnië-Herzegovina lag als een figuurlijke brug op de handelsroutes tussen oost en west. Die historische kruisbestuiving is hier voelbaar en zichtbaar in hoofdstad Sarajevo en zeker in het Middeleeuwse Banja Luca, de tweede stad van het land met een ongekend rijke religieuze en culturele diversiteit. Daarnaast heeft Bosnië ook zeer gevarieerde natuur. De nationale parken vol bossen en bergen aan deze zuidrand van de Alpen bieden alle mogelijkheden om te wandelen, mountainbiken en skiën in de winter. Prachtig mooi natuurlijk, maar de lokale favoriet hier is raften op één van de drie echte wildwater rivieren van het land: de Una in het noordwesten, de Neretva in Herzegovina en de meest populaire Tara Rivier in de diepste rivier canyon van Europa bij Nationaal Park Sutjeska!
En dat heeft Herzegovina, ook nog eens het enige strand van het land in huis waar bezoekers een groot gedeelte van het jaar van zon en zee kunnen genieten. Hoewel het oneerlijk verdeeld is in de wereld – buurland Kroatië beschikt over duizenden kilometers kust – heeft Bosnië-Herzegovina toch nog zo’n 22 kilometer kustlijn aan een kraakheldere Adriatische Zee rond de stad Neum. Een heerlijke zonbestemming, die niet onder doet voor het zuidelijk gelegen Dubrovnik; de stad is ook al 1500 jaar oud en heeft een prachtige middeleeuwse binnenstad!
Met Kras naar Bosnië-Herzegovina!

Slowakije

Een jonge staat, maar een oude natie, zo is Slowakije wellicht het beste te omschrijven. In de communistische tijd was het onderdeel van Tsjechoslowakije, maar het staat inmiddels al decennia op eigen benen. De Tsjechen hebben Praag, de Slowaken hebben Bratislava dat op bijna letterlijk een steenworp afstand ligt van Wenen waar het via de majestueuze Donau mee verbonden is. En laat Bratislava voor mensen die iets meer rust zoeken nu net een prachtig cultureel alternatief zijn voor het populaire Wenen en Praag waar je over de toeristische hoofden kunt lopen. Bratislava heeft net als die andere steden een rijk verleden en staat zelfs te boek als kroningsstad van Hongaarse koningen die hier aan het eind van de middeleeuwen naar moesten uitwijken toen Hongarije zelf bezet werd door de Ottomanen. Die historie ligt bijna letterlijk voor het oprapen in het centrum van Bratislava waar de grote fontein nog altijd de stille getuige is van de Hongaarse dank. Slowakije heeft geen kustlijn voor strandvakanties, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door imposante bergen die gemaakt lijken voor wintersport en zomerse actie. Niet alleen kun je in de Karpaten skiën en mountainbiken, maar je kunt er als nergens anders in Europa bijvoorbeeld ook wild spotten zoals wolven beren en lynxen. Overal liggen prachtige wandelpaden met goede bewegwijzering naar de mooiste plekjes zoals grottencomplexen, gletsjermeren en historische kloosters.
Kijk hier voor het aanbod naar Slowakije!

Vakantiebeurs 2017

Onder het motto ‘Alsof je er al bent’ vindt van 11 tot en met 15 januari 2017 de Vakantiebeurs plaats in de Jaarbeurs in Utrecht.
Bestel nog snel je kaarten met korting!

Sharing is caring!

Comments are closed.