Akkoord tegen neushoornjacht

Geplaatst door Redactie op 23 april 2014 om 14:31 in de categorie Algemeen nieuws

rhinoZuid-Afrika heeft vorige week een antistroperij akkoord gesloten met Mozambique. Mozambique is een belangrijke doorgangsroute voor de smokkel van de neushoornhoorn naar Azië. Illegale jagers worden in Mozambique ingehuurd en bewapend voor internationale criminaliteit. Via Mozambique steken ze de grens over naar Zuid-Afrika om neushoorns te doden. Kruger National Park

Een groot deel van het Kruger National Park ligt aan de grens met Mozambique en is de  afgelopen jaren de dupe van neushoorn stroperij. In 2007 werden er slechts 13 aanslagen op neushoorns gemeld in Zuid-Afrika, maar sindsdien is het aantal exponentieel toegenomen. Tot dusver zijn er dit jaar al 293 neushoorns gedood in Zuid-Afrika. Bijna de helft van de aanslagen waren in het Kruger Park, ondanks de inzet van troepen om hen te beschermen. Zuid-Afrika is de thuisbasis van ongeveer 80% van de neushoorn populatie wereldwijd. Het geschatte aantal neushoorns in Zuid-Afrika ligt rond de 25 000. Het merendeel leeft in het uitgestrekte Kruger Park. De overeenkomst zorgt ervoor dat we samen met Mozambique kunnen werken tegen neushoorn stroperij. “We willen er voor zorgen dat Mozambique niet wordt gebruikt als doorvoerland “, aldus Environmental Affairs Minister Edna Molewa. De twee landen gaan informatie delen en gezamenlijk anti – stroperij technologie en onderwijsprogramma’s ontwikkelen.

Mozambique Minister van Toerisme ‘Carvalho Muaria’: “In de vorige wetgeving werd stroperij niet bestraft, maar we denken dat deze wet Mozambikanen en de stroperij naar neushoorns zal ontmoedigen”. Legalisatie neushoorn handel Zuid-Afrika overweegt de neushoornhoorn handel te legaliseren. Ze hopen hierdoor de illegale vraag te beperken en de verkoop van hoorns van neushoorns die een natuurlijke dood gestorven zijn te stimuleren.”
Experts kijken momenteel naar de huidige voorraden van neushoornhoorns, waar op dit moment niemand voordeel uithaalt. Het is een voorstel dat mogelijk tot legale handel leidt en uiteindelijk één van de oplossingen is om de neushoorn slachting te beëindigen. ” Wij denken dat het kan, want we kijken naar de les die we hebben geleerd van ivoorhandel. We hebben in het verleden een eenmalige ivoor verkoop opgezet en het stropen van olifanten is sindsdien geen probleem meer. We hopen dat we in staat zijn om deze oorlog te winnen”, aldus Molewa.

Waardeer dit artikel

Sharing is caring!

Comments are closed.