Aken viert Karelsjaar

Geplaatst door Redactie op 26 juni 2014 om 14:25 in de categorie Beurzen en evenementen
Aken: koningstroon © Andreas Herrmann

Aken: koningstroon © Andreas Herrmann

Met een spectaculaire tentoonstelling staat Aken dit jaar stil bij de sterfdag van Keizer Karel de Grote, dit jaar 1200 jaar geleden.

De tentoonstelling “Macht, kunst, schatten” is tot 21 september te zien op drie verschillende plaatsen die nauw met Karel de Grote verbonden zijn. Onder de titel “verloren schatten” zijn in de schatkamer van de Dom van Aken kostbaarheden uit de tijd van Karel de Grote en de Middeleeuwen te zien. Het gaat om kunst die in de loop der eeuwen uit Aken verdwenen is en nu speciaal voor de expositie weer teruggekomen is. In het nieuwe Centre Charlemagne is de deeltentoonstelling “Karls Kunst” te zien. Op deze spraakmakende tentoonstelling zijn zelden getoonde stukken te zien die onder meer zijn uitgeleend door de Bibliotheek van het Vaticaan en het Victoria and Albert Museum in Londen.

Historische kroningszaal

Domkapittel Aken: buste Karel de Grote © Andreas Herrmann

Domkapittel Aken: buste Karel de Grote © Andreas Herrmann

“Plaatsen van de Macht” is het derde deel van de tentoonstelling. Deze expositie is ingericht in de kroningszaal van het historische raadhuis, waar koningen van het Heilige Roomse Rijk eeuwenlang de eed hebben afgelegd. Hier kunnen bezoekers zien hoe Aken er in de Karelstijd uit zag.

Akense fietszomer in teken Karelsjaar

De tentoonstellingen vormen het hart van het herdenkingsjaar in Aken. Ook veel jaarlijks terugkerende evenementen hebben het Karelsjaar als thema. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Akense fietszomer en de Performancenight van de lokale theaters. In gastronomische workshops kunnen liefhebbers ervaren hoe in de tijd van wat ooit de machtigste man van Europa was, gekookt en gegeten werd. Ook de lokale specialiteit, de ‘Printe’, stamt nog uit de tijd van Karel.

Elders in Noordrijn-Westfalen zijn nog tastbare sporen uit de tijd van Karel de Grote terug te vinden. In de dom van Keulen bijvoorbeeld is ook het nodige uit die periode te zien en in Paderborn werden vijftig jaar geleden de resten van een paltz van Karel de Grote ontdekt.

Bekijk meer bijzondere tentoonstellingen in Duitsland

Zoek en boek hotels in Aken en boek je treintickets naar Aken bij NS International

Waardeer dit artikel

Sharing is caring!

Comments are closed.