Shadow

Reizen met het vliegtuig… een gezagvoerder vertelt

Vliegtuigdrankje

Vliegangst of niet, iedereen denkt weleens bij het instappen van een vliegtuig na over de risico’s. Is turbulentie gevaarlijk en op welke stoel kun je het best zitten? British Airways gezagvoerder David Thomas maakt duidelijk hoe het nu echt zit met de veiligheid van vliegen.

Wat gebeurt er als iemand de emergency-exit deuren opent in de lucht?

Dit is technisch gezien niet mogelijk. De uitgangen van moderne vliegtuigen worden in vaktermen ‘plug doors’ genoemd. Dat betekent dat de deuren met een plugmechanisme (een soort badstop) zijn vergrendeld. De deuren zijn groter dan het gat van de deur waardoor het niet mogelijk is om de deur naar buiten te openen. De druk in de cabine tijdens een vlucht is vergelijkbaar met een luchtdruk van 2 tot 3 ton, dit maakt het weer onmogelijk om de deur naar binnen te openen.

Wat is de veiligste stoel aan boord?

Alle stoelen zijn tot het uiterste getest op veiligheid. Zolang het een stoel in een commercieel vliegtuig is, is het een veilige stoel. Er is geen onderling verschil tussen vliegtuigstoelen op commerciële vluchten.

Is turbulentie gevaarlijk?

Nee, turbulentie is misschien onprettig maar zeker niet gevaarlijk. Wel is het slim om de instructies van het cabinepersoneel tijdens turbulentie op te volgen om de kans op valpartijen of gekluns met eten en drinken te voorkomen. Bij British Airways waarschuwen piloten daarom vooraf wanneer er turbulentie tijdens de vlucht wordt verwacht.

Wat is riskanter: opstijgen of landen?

Zowel de take-off als de landing zijn lastige manoeuvres waarop piloten in state of-the-art simulators worden getraind. Het is ook niet voor niets dat British Airways een streng selectieproces hanteert voor piloten. Er zijn een aantal luchthavens in de wereld die zelfs nog extra training en behendigheid van piloten vergen. Bijvoorbeeld de luchthaven van Funchal op Madeira Portugal, slechts 20 piloten van British Airways zijn bevoegd om hierop te vliegen.

Hoe vaak moet je je benen strekken?

Regelmatig. Door regelmatig op te staan en even de benen te strekken wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Zo elimineer je eventuele gezondheidsrisico’s en kom je een stuk fitter aan op je bestemming. Er zijn geen officiële richtlijnen anders dan ‘regelmatig’ maar zeker bij vluchten langer dan 3 uur is het raadzaam om niet aan stuk door te blijven zitten.

Hoe groot is de kans dat mijn vliegtuig ten onder gaat?

Nog altijd is vliegen de veiligste manier van reizen en is de kans dat er iets gebeurd terwijl je in de auto zit onderweg naar het vliegveld vele malen groter. De statistieken van IATA (International Air Transport Association) laten zien dat het aantal luchtvaartongelukken wereldwijd een fractie zijn van het aantal miljoenen vluchten per jaar. Hoe groot de kans is dat nu net jouw vlucht neerstort kun je berekenen met de ‘Am I going down’ app, het geeft in de meeste gevallen een getal van een op de zoveel miljoen en bevestigd daarmee nogmaals dat vliegen de veiligste manier van reizen is.

Hoe vaak worden piloten opnieuw getraind?

De beroepsgroep waar piloten onder vallen is zonder twijfel een van de meest gereguleerde. Piloten moeten elke zes maanden een test doorstaan in een simulator en krijgen twee volle dagen training in die periode. Ze worden ook jaarlijks getoetst tijdens een echte vlucht. Piloten worden ook getraind voor verschillende kisten, het kan tot wel drie maanden duren voordat een piloot volledig getraind is voor een nieuw type vliegtuig.

Weet je trouwens wat je moet doen wanneer je bagage wordt vermist? Of wanneer je vliegtuig vertraging heeft?

Vergelijk prijzen van vliegtickets bij onder meer KLM, TUI, D-Reizen, Sunweb, Tix, Skyscanner, Corendon Airlines en Lufthansa.

3.5/5 - (2 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *