Shadow

Vliegstress piekt bij mededelingen tijdens vlucht

Bijna een derde (27%) van de volwassenen kampt met een vorm van vliegangst. Passagiers ervaren vaak al stress tijdens het inchecken op de luchthaven en wanneer er om aandacht wordt gevraagd in het vliegtuig. Dat blijkt uit een proef met speciale meetsensoren, die een Nederlandse budgetvlieger heeft laten uitvoeren.

Bij welke gate vertrekt mijn vlucht? Kom ik op tijd op mijn bestemming? Mag mijn koffer mee? Miljoenen Nederlanders hebben in meer of mindere mate last van stress wanneer ze gaan vliegen. Opvallend genoeg ervaren veel mensen die stress al vóór hun vlucht. En een ander opvallend feit: ook bijna dertig procent van de frequent flyers heeft last van vliegstress. De angst om neer te storten leeft bij de helft van de luchtreizigers. Hoogtevrees levert bij bijna een kwart van de passagiers stress op. Achttien procent krijgt in een vliegtuig last van engtevrees en 11 procent krijgt de kriebels van instabiliteit.

Sensoren meten hartslag

Het bedrijf Braingineers deed onderzoek tijdens een ochtendvlucht van Malaga naar Amsterdam. Twintig passagiers kregen een zogeheten health patch mee. Een soort pleister met sensoren die onder meer hartslag, ademhaling en huidtemperatuur meten. Wat meteen opviel is het hogere stressniveau op de luchthaven. Pas wanneer het boarding-proces begint, zakt dit weer af. Aan boord van het toestel zorgen vooral de momenten waarop passagiers om hun aandacht wordt gevraagd voor enige stress. Het bordje ‘riemen vast’ zorgt nóg een keer voor een duidelijke verhoging van het stressniveau. Iets dat ook geldt voor het moment waarop het vliegtuig is geland en passagiers wachten tot ze het toestel mogen verlaten. Dan is het met name de hartslag die flink stijgt.

Voorlichting bij begin van de vlucht

In een vervolgonderzoek dat studenten Masters Communications Science aan de VU hebben verricht, blijkt dat stress aan boord kan worden verminderd als passagiers aan het begin van hun vlucht zo goed mogelijk worden voorgelicht. Niet alleen met een instructievideo, maar ook met behulp van een handleiding.

Handbagagerekken overvol

En uit weer een ander onderzoek bleek hoe je het beste kunt voorkomen dat jouw handbagage toch in het ruim vervoerd wordt. Handbagagebakken in vliegtuigen worden steeds voller, doordat meer mensen alleen met handbagage reizen. En dat heeft weer te maken met de stijgende prijzen voor ruimbagage. Als jouw handbagage dan toch in het ruim vervoerd wordt, moet je alsnog op je eindbestemming bij de afhaalband wachten.

In de praktijk blijkt dat tassen en trolleys met een zachte schaal minder vaak naar het ruim verbannen worden. Deze zijn flexibeler en zijn makkelijker in te schikken dan koffers met een harde schaal. Ook rolkoffers die dicht tegen de maximaal toegestane afmetingen aan zitten verdwijnen relatief vaak in het ruim.

Als je tas of koffer onder de stoel geplaatst kan worden, mag deze vaker mee in de cabine. De ideale afmetingen hiervoor zijn 45 x 46 x 20 centimeter – bijna 30% kleiner dan de maximaal toegestane afmetingen.

Vergelijk prijzen van vliegtickets bij onder meer KLM, TUI, D-Reizen, Sunweb, Tix, Skyscanner, Corendon Airlines en Lufthansa.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *