Shadow

Vernieuwde uitgave van TE GAST IN Iran

Te Gast in IranEen totalitair land waar ayatollahs de dienst uitmaken. Dat is het beeld dat veel media doorgaans schetsen van Iran. Maar wie er is geweest, komt terug met een heel ander verhaal. Veel reizigers zijn onder de indruk van de spontaniteit en openhartigheid van de Iraniërs. In deze uitgave van ‘Te Gast in Iran’ geven negen auteurs, waarvan drie met een Iraanse achtergrond, een inkijkje in een intrigerende samenleving vol paradoxen.

Peyman Jafari legt uit dat de Iraanse werkelijkheid een stuk complexer is dan over het algemeen wordt gedacht. Dat komt omdat er door interne tegenstellingen veel politieke, sociale en culturele veranderingen plaatsvinden. De tegenstellingen zijn het best zichtbaar in de gigantische, chaotische hoofdstad Teheran. Conservatief en modern, arm en rijk, bloederige propaganda en prachtige kunst bestaan er naast elkaar. Gevoed door sociale media vormen grote groepen jongeren nieuwe ideeën en lossen zelf hun problemen op. Ze richten milieugroepen op, doen vrijwilligerswerk voor daklozen en zijn betrokken bij wat er in hun land en daarbuiten gebeurt.

Iran: Land van poëzie

Iran is al eeuwenlang het land van poëzie, nachtegalen en rozen. Met poëzie geven Iraniërs uiting aan hun emoties. De Nederlandse dichteres Nafiss Nia neemt ons mee terug naar haar jeugd, waar haar liefde voor poëzie en speciaal voor haar lievelingsdichter Hafez begon. Een andere Iraanse auteur, Sharog Heshmat Manesh, neemt ons mee naar de bazaar en legt uit dat achter de façade van het pittoreske, eeuwenoude labyrint van kleine tapijt- en goudzaakjes, kruideniers en theeverkopers een machtig bolwerk schuilgaat waar de regering maar weinig grip op heeft.

Spontane ontmoetingen in Iran

Naast de bijdragen van Iraniërs bevat het boekje verhalen van een zestal Nederlandse auteurs waarvan de meesten een bijzondere band met Iran hebben. Samenstelster Eefje Blankevoort ontmoet in Teheran jongeren die, zodra ze de kans krijgen, de islamitische regels aan hun laars lappen. Reisleidster Heleen van der Linden is tijdens haar rondreis aangenaam verrast door de spontane ontmoetingen met Iraniërs. Mardi Muller gaat tijdens een taxirit een gesprek aan met de chauffeur en krijgt prompt een huwelijksaanzoek. Nies Medema laat zien hoe de seksescheiding het dagelijks leven beïnvloedt. Elisa Scholte gaat in Isfahan in gesprek met jonge studenten en ontdekt dat de nationale rouwperiode Moharram voor veel Iraniërs vooral een tijd van gezelligheid en saamhorigheid is. En fotograaf Piet Hermans krijgt een uitnodiging voor een training zurkhaneh, een combinatie van acrobatiek en krachtsport.

TE GAST IN Iran, 4e vernieuwde druk, 80p., maart 2016, ISBN 978 94 6016 063 9. Samenstelling Eefje Blankevoort. Uitgave Informatie Verre Reizen. Prijs € 8,95. Verkrijgbaar in onder meer boekhandel of via www.tegastin.nl . Lees meer over de uitgaven van Te Gast In.

4/5 - (2 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *