Shadow

Nieuwe DocuDoka film- en discussieavond over kindersekstoerisme

DocudokaOp vrijdag 2 december presenteert DocuDoka de derde film- en discussieavond over toerisme in creatieve nachtbar Doka, gevestigd in de kelder van het Amsterdamse Volkshotel. De vraag die deze keer centraal staat is: waarom is kindersekstoerisme zo moeilijk te voorkomen?

Deze vraag wordt behandeld aan de hand van twee nieuwe documentaires over kindersekstoerisme, SOS: Sold Out Slaves (2016) en Fallen Angels (2016), en een nagesprek met Celine Verheijen van Defence for Children, Anneke Koning van het Instituut voor Strafrecht & Criminologie (Universiteit Leiden) en het aanwezige publiek. De moderator van de avond is Inge Hermann, Associate Lector Ethiek & Tourism aan de Saxion University of Applied Sciences.

Kinderprostitutie in Kenia

SOS: Sold Out Slaves en Fallen Angels zijn twee documentaires geproduceerd door RT Doc, het Engelstalige documentairekanaal van het Russische mediabedrijf RT. De eerste, SOS: Sold Out Slaves, is een korte documentaire van regisseur Alexander Avilov over de groeiende crisis van kinderprostitutie in Kenia. Kenia staat momenteel in de top 5 van wereldbestemmingen voor kindermisbruik. In 2006 publiceerde UNICEF schokkende statistieken die aangaven dat, als gevolg van de aangaven dat ongeveer een derde van de kinderen in Kenia te maken heeft met een vorm van prostitutie en dat een op de vijf kinderen betrokken is bij sekshandel. In deze film vertelt een aantal jonge prostituees over hoe en waarom zij in de sekshandel zijn beland en waarom zij geen alternatieve oplossingen zien om hun armoedige situatie te verbeteren. SOS toont ook wat er door kinderbeschermingsorganisaties wordt gedaan om slachtoffers te helpen en kinderprostitutie in Kenia te bestrijden.

Seksbestemming Filipijnen

De tweede documentaire is Fallen Angels, geregisseerd door Alyona Simikina. Deze documentaire, de hoofdfilm van de avond, speelt zich af in Angeles City op de Filipijnen, een welbekende seksbestemming voor met name gepensioneerde mannen. Honderden jonge vrouwen bieden hier in de cafés en nachtclubs hun diensten aan voor geld dat zij nodig hebben om hun kinderen te kunnen voeden. De echte slachtoffers zijn echter de kinderen van deze vrouwen, verwerkt door buitenlandse reizigers – en dit is waar de film zich op richt. Vanwege hun gemengde huidskleur vallen deze kinderen op in de gemeenschap, maar ook weer niet, want er zijn daar veel kinderen die zijn voortgekomen uit de seksindustrie. Meestal hebben ze hun vader, die vaak niet op de hoogte is of zich niet bekommert om zijn achtergelaten kroost, nog nooit gezien. De filmploeg van RT Doc bezoekt Angeles City om deze kinderen te ontmoeten en hun levens en dromen te leren kennen.

Discussie met experts

Het nagesprek vindt plaats met Celine Verheijen van Defence for Children en Anneke Koning van het Institute of Criminal Law and Criminology. Deze twee experts op het gebied van kindersekstoerisme zullen samen met het publiek een discussie voeren over het voorkomen en aanpakken van kindersekstoerisme. De documentaires zijn Engelstalig (met Engelse ondertiteling), net als het nagesprek en de discussie, om zo inclusiviteit en participatie te bevorderen. Tickets voor deze derde editie van DocuDoka zijn voor €10 online te bestellen of voor dezelfde prijs aan de deur te koop op de avond zelf. Vanwege het beperkt aantal plaatsen wordt aangeraden om vooraf al online tickets te halen.

Programma DocuDoka #3: waarom is kindersekstoerisme zo moeilijk te voorkomen?
20.00 Deuren open (adres: Volkshotel/Doka, Wibautstraat 150, Amsterdam)
20.20 Introductie door Inge Hermann (Associate Lector Ethiek en Toerisme bij Saxion)
20.30 Sold out Slaves (26 min) en Fallen Angeles (49 min)
21.20 Pauze
22.00 Nagesprek met Celine Verheijen (Defence for Children), Anneke Koning (Instituut voor Strafrecht & Criminologie, Universiteit Leiden), en het publiek
22:45 Napraten aan de bar
00:00 Start reguliere Doka avond (tot 7:00!)

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *