Shadow

Nederlandse en Belgische attracties goed voor economie

Poseidon waterbaan (© Europa-Park)
Poseidon waterbaan (© Europa-Park)

Attractieparken, waterparken, indoor speeltuinen, science centers en dierentuinen in Nederland en België ontvangen jaarlijks zo’n 46,6 miljoen bezoekers. Uit een onderzoek naar de economische impact van deze activiteiten blijkt dat deze attracties inclusief aanverwante bedrijfstakken de economie van deze landen helpen met meer dan 18.800 volledige arbeidsplaatsen en ruim 1,4 miljard Euro aan bestedingen. De Europese afdeling van de IAAPA (International Association of Amusement Parks and Attractions) deed hiervoor onderzoek bij de attractieparken en verzamelde gegevens van de overige attracties. De onderzoeksresultaten zijn onlangs gepresenteerd in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

 Vijf categorieën van attracties

Voor het onderzoek “European Amusement and Theme Park Industry: An Assessment of Economic Impact” zijn attracties in heel Europa onderverdeeld in een vijftal categorieën. 307 attractieparken zijn in het onderzoek betrokken, de gegevens van de overige 1.812 waterparken, indoor speeltuinen, science centers en dierentuinen zijn verzameld door middel van bureau-onderzoek.  In Nederland en Belgie zijn 23 respectievelijk 9 attractieparken onderzocht. De Nederlandse parken ontvangen per jaar zo’n 13,3 miljoen bezoekers, de Belgische 4,6 miljoen. Zij begroeten bijna 40% van de 46,6 miljoen bezoekers aan attracties in de Benelux. Meer dan 60% gaat naar waterparken (3 miljoen bezoekers),  family entertainment centers, hieronder vallen indoor speeltuinen, kartbanen, etc.  (7 miljoen bezoekers), science centers (3,5 miljoen bezoekers) en dierentuinen (15,2 miljoen bezoekers).

Gevolgen voor de economie

De totale economische impact van alle attracties (attractieparken, waterparken, indoor speeltuinen, science centers en dierentuinen) in de Benelux bedraagt 1,4 miljard Euro. Lichten we de attractieparken eruit, dan kan geconcludeerd worden dat naast de bestedingen in de Nederlandse en Belgische parken (317 resp. 114 miljoen Euro) de economie aan indirecte bestedingen nog eens 182 resp. 66 miljoen Euro extra verdient. De Nederlandse parken zorgen voor 3.686 volledige banen, in België zijn dat er 1.060. Met de indirecte werkgelegenheid erbij zijn dat een kleine 10.000 volledige arbeidsplaatsen. De waterparken, indoor speeltuinen, science centers en dierentuinen  zijn goed voor zo’n  9.000 banen.

IAAPA Europe heeft voor dit onderzoek het Engelse onderzoeksbureau D&J International Consulting in de arm genomen. Alle cijfers zijn gebaseerd op 2012.

Tickets Safaripark Beekse Bergen

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *