Shadow

Met Pasen beleef je Duitsland op zijn vrolijkst

Pasen_Copyright_Franz_FrielingHet land van de mooie tradities en oergezellige feesten is dol op het ontluikende voorjaar. Wat vieren we eigenlijk, al sinds de Middeleeuwen? De overwinning op de donkere winter, de start van een nieuwe levenscyclus. Geen toeval dat Christenen juist nu de opstanding van Jezus op de kalender hebben gezet. U verwacht vlak over de grens torenhoge Paasvuren, net als in Twente en de Achterhoek? Klopt, maar je leert er ook fantastische nieuwe woorden voor heel oude gebruiken: Struwen, trunseln, de Muckefuck is klaar! 

Pasen in het Münsterland

Struwen Gadem-kleinOp Goede Vrijdag eet je geen vlees. Daar hebben ze hier wat op gevonden: zoete, voedzame ‘Struwen’, een soort wafel. Op vrijdagmiddag 3 april te bewonderen in het arbeiderswoninkje ‘Zuckertimpen’ in de Altstadt van Warendorf, dat bij het Stadtmuseum hoort. Op de houtkachel in de deel pruttelt nostalgisch de ‘Muckefuck’: surrogaat-koffie uit de goede oude tijd, die voor arme mensen soms helemaal zo goed niet was.

Eieren zoeken saai? Een stuk avontuurlijker – en een tikkeltje gevaarlijk – is de oude volkssport trunseln, Paaszondag in het dorp Lippborg. Twee teams proberen een knoeperharde houten schijf, ruim een kilo zwaar, ergens in te mikken. Elkaar raken is juist de bedoeling! Vroeger sneuvelde er nog wel eens een winkelruit of kreeg een onfortuinlijke toeschouwer de volle laag, nu is er een veilig trunsel-stadionnetje buiten het dorp, op de Polmerheide.

Wie van vuur en spektakel houdt, komt op Paaszondag naar Dolberg. In de avondschemering gaat de fik in de grote houtstapel; als het rond 9 uur echt donker is, rollen 13 enorme brandende wielen – de Osterräder – botsend en vonkend van de hellingen van de Halberg naar beneden!

Osnabrück en omgeving

Bad Iburg is het hele jaar een deftig, rustig en oergezond kuuroord. Met Pasen verandert het terrein van het Kneipp-Erlebnispark in een stoere Middeleeuwse Markt. Dat betekent: met het hele gezin flaneren langs zwaardvechtende ridders, marskramers met lekkernijen, muziek van minstrelen, zingende troubadours, narren, authentieke werkplaatsen van de smid, de leerbewerker en de touwslager. En natuurlijk: terrasjes met heerlijk eten en een drankje. We zijn tenslotte in het zwaar bourgondische Osnabrücker Land. Het hele paasweekend – zaterdag, zondag, maandag – vanaf 11 uur. Gratis entree! 

Bij het Museum Industriekultur in de stad Osnabrück vinden ze handmatig eieren zoeken maar ouderwets. Tweede Paasdag kun je er naar paaseieren speuren met GPS, rond de gerestaureerde oude mijn Piesberg, prachtig industrieel erfgoed. Het GSP-apparaat krijg je van het museum; er zijn verschillende vertrektijden om in groepjes van maximaal vijf zo’n twee uur voor detective van de eierpolitie te spelen. Wel graag aanmelden vóór zaterdag 4 april: bel 00 49 (0) 541 -122447. Bereikbaar van woensdag-zondag, van 10-18 uur.

Emsland

Elk jaar op Goede Vrijdag draagt een inwoner van Meppen aan de Ems een loodzwaar houten kruis door de straten van de binnenstad, om het lijden van Christus te herdenken, op zijn beurt weer symbolisch voor de geestelijke nood waarin de mensheid verkeert. Voor dit gebruik (al sinds 1647!) is een een vereniging opgericht: de Kreuzträger-Bruderschaft.
De plechtigheid begint op 3 april – voor wie dat wil – met een kerkdienst om 9:30 uur in de Propsteikirche.

schloss-clemenswerth-kleinPasen op Slot Clemenswerth. Het barokke pronkpaleis met de wereldberoemde kasteeltuinen is het decor voor een oergezellige paaszondag. Met een afwisselend programma in het museum zelf en buiten, vooral voor kinderen: tafels om te tekenen en schilderen, een ballonnenwedstrijd, eieren zoeken in de heggen, bloemperken en lanen die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan. Wie een familiekaartje koopt, krijgt bij vertrek – zolang de voorraad strekt – een paasmandje met lekkernijen.

Wegens groot succes herhaald: Osterbrunnen. De met bloemen versierde waterpompen en stadsfonteinen van het toch al zo mooie stadje Haselünne. Speciaal rond de Paasdagen. Doe de hele wandeling en je ziet alles!

Grafschaft Bentheim

In Tierpark Nordhorn – nét even voorbij Enschede en Oldenzaal – ontmoet je de Paashaas. Maar ook: kuikentjes, die uit het ei komen waar je bij staat, in de warme broedplaats. Verder natuurlijk: buiten onder de bomen van het avonturenpark eieren zoeken voor gevorderden; de allerkleinsten worden stiekem een handje geholpen. Zondag 5 april, vanaf 9:00 uur.

Niet zomaar een boerderij: op de Bronzezeithof in Uelsen zie je hoe onze voorouders zo’n 100 generaties geleden dachten over landbouw en wonen op het platteland. Een hele echte replica, perfect nagebouwd, bewoond door enthousiaste acteurs die je alles kunnen vertellen – en laten zien – over de prehistorie. Archeologie, maar dan niet uit een stoffig schoolboek of op een treurige interactieve website: gewoon zelf binnenwandelen. In de winter gesloten, Eerste Paasdag voor het eerst open dit jaar! Van 13:00 – 17:00 uur.

Kijk voor meer uitstapjes op www.geheimoverdegrens.nl

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *