Shadow

Kunst kijken in Hamburg, de cultuurstad aan de Alster

De Hanzestad Hamburg wordt steeds populairder bij Nederlanders. De bruisende havenstad is een mekka voor kunstliefhebbers. Het aanbod aan musea is veelzijdig. De 5 belangrijkste musea, de Kunsthalle, het Bucerius Kunst Forum, de Deichtorhallen, de Kunstverein en het Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg, maken gemeenschappelijk promotie als Kunstmeile Hamburg. Met de KunstmeilenPass voor € 29 kunnen de 5 musea allemaal worden bezocht, inclusief wisseltentoonstellingen. Dit voorjaar zijn bijvoorbeeld tentoonstellingen over de invloed van Picasso, de postimpressionistische collectie Hahnloser-Bühler en tatoeages te zien.

Tentoonstelling in Hamburg: Picasso in de hedendaagse kunst

1 april t/m 12 juli | Deichtorhallen Hamburg
De Deichtorhallen Hamburg presenteren ter gelegenheid van hun 25-jarig bestaan een grote tentoonstelling over Picasso in de hedendaagse kunst. De tentoonstelling gaat over visies op Picasso in de moderne en hedendaagse kunst. Ongeveer 200 bruiklenen van 90 internationale kunstenaars, brengen Picasso en zijn betekenis voor de kunst voor het voetlicht zonder dat er ook maar één werk van Picasso zelf te zien is. De tentoongestelde werken zijn nu eens het resultaat van bewondering en verering, dan weer van intellectuele assimilatie of herinterpretatie. Kunstenaars van naam, zoals Georg Baselitz, Brassaï, Sophie Calle, Marlene Dumas, Jasper Johns, Martin Kippenberger, Roy Lichtenstein en Robert Longo, maken duidelijk dat Picasso’s kunst onverminderd actueel is.

Een magische tijd – Cézanne, Van Gogh, Bonnard, Manguin

Manguin-tentoonstelling in Hamburg
Henri Manguin © VG Bild-Kunst

Meesterwerken uit de collectie Arthur en Hedy Hahnloser-Bühler, 20 februari t/m 16 augustus 2015 | Kunsthalle Hamburg
De tentoonstelling ‘Een magische tijd’ presenteert de historische collectie van het Zwitserse echtpaar Arthur en Hedy Hahnloser-Bühler. Tussen 1906 en 1936 brachten zij in de Villa Flora in Winterthur een indrukwekkend aantal meesterwerken van het postimpressionisme bijeen. De Zwitserse schilder Félix Vallotton (1865-1925) had hen begin 20ste eeuw in kringen van vooraanstaande Parijse kunstenaars geïntroduceerd. Al gauw raakten ze bevriend met Pierre Bonnard, Edouard Vuillard, Henri Manguin en later Henri Matisse en begonnen met het verzamelen van topwerken van schilders als Paul Cézanne, Vincent van Gogh, Auguste Renoir en Edouard Manet.

Tattoo-tentoonstelling in Hamburg

tentoonstelling in Hamburg
Christian Poveda El Gangster de Iberia © Christian Poveda / Agence VU’

13 februari t/m 6 september 2015 | Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg
Tatoeages zijn tegenwoordig wijdverbreid. Ze vertellen persoonlijke verhalen, geven identiteit, drukken verbondenheid uit. Ze zijn een versiering, ze dienen om te helen en te beschermen, en ze kunnen fascinerend of juist afstotend zijn. De tentoonstelling Tattoo onderzoekt voor het eerst het brede spectrum van deze oude en nog altijd zeer levendige techniek, presenteert internationale opvattingen en gaat in op actuele discussies. Tattoo toont ruim 250 werken van de 19de eeuw tot heden: daaronder foto’s, houtsneden, schilderijen, sculpturen, video’s, audio-installaties, sjablonen met voorbeelden, historische huidpreparaten en tatoeëerinstrumenten. Werken van internationaal gerenommeerde tatoeëerders laten de diversiteit aan hedendaagse stijlrichtingen zien. Speciale nadruk ligt op de wederzijdse beïnvloeding van kunst, traditionele tatoeëerpraktijk en visuele vormgeving.

Kijk voor meer interessante tentoonstellingen in Duitsland op www.tentoonstellingen-duitsland.nl.

5/5 - (3 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *