Shadow

Ballonnetjes prikken in de Vogezen

Dat Gérardmer (spreek uit Gérardmet), in de Vogezen jaar finish-en startplaats in een etappe in de Tour de France is, zal voor menigeen wellicht als een verrassing komen. De renners moeten hier twee cols uit de tweede categorie plus een berg uit de derde categorie over.

Vogezen Gerardmer
© L. Hego / OT Gerardmer

Door Nico van Dijk

Cols beklimmen in de Tour

Kenners weten het allang. Het is prachtig fietsen in en rond de bergen van Gérardmer! In vergelijking met bijvoorbeeld Alpe d Huez of de Gallibier zijn de bergen hier in het hart van de Hoge Vogezen natuurlijk van een bescheidener formaat. Maar met toppen die tussen de 900 en 1450 meter hoogte liggen, kan je behoorlijk in de bergen fietsen. Elders in de Vogezen, niet zo heel ver van Gérardmer, liggen diverse cols met illustere namen als de Grand Ballon (met 1424 meter de hoogste berg van de Vogezen), Hohneck, Petit Ballon, Ballon de Servance en Ballon d’Alsace. Bij Gérardmer zelf mogen de tourrenners eerst hun tanden stukbijten op de Col de la Croix des Moinats (891 m), de Col de Grosse en tenslotte op de Côte de La Mauselaine om dan in Gérardmer te finishen. Onderweg moeten ze hellingspercentages tot 16 procent overwinnen. De dag daarop, in de negende etappe naar Mulhouse, wachten twee cols van de tweede categorie (waaronder de Col de La Schlucht), drie cols van de derde categorie (de Col du Wettstein, de Côte des Cinq Châteaux en de Grand Ballon). Daartussen zit nog Le Markstein van de eerste categorie.

Spectaculaire vergezichten

Ook amateurs strijken graag een paar dagen neer rond met meer van Gérardmer om van daar uit alleen of in kleine groepjes ‘ballonnen te prikken’ zoals een Nederlandse sportieveling het uitdrukte. Ook autorijden op de bochtige, goed onderhouden bergwegen is een waar genot. Achter praktisch elke bocht ontvouwt zich een fraai, groen vergezicht of een ander mooi panorama. Vooral als je uit de richting van La Bresse komt, ligt daar ineens na de laatste col het grootste van de drie meren van Gérardmer en de stad aan je voeten. Het is een ronduit spectaculair gezicht dat doet denken aan een mini-versie van het Meer van Geneve met Montreux.

Het toerisme in Gérardmer, van oudsher een katoen- en textielstad, ontwikkelde zich al sinds 1875 ontwikkelde, toen het Comité des Promenades werd opgericht, de voorloper van de eerste Franse VVV). Guy de Maupassant zou in Gérardmer inspiratie hebben opgedaan voor een van zijn boeken. Hoewel de stad aan het eind van de oorlog door de Duitsers grotendeels verwoest is, zie je nog wel iets terug van de sfeer van vroeger en vergeleken met La Bresse, dat wat meer sportief is ingesteld, ademt Gérardmer nog steeds iets meer klasse en grandeur uit.

Actieve vakanties

Net als toen werken ook nu de bossen, de bergen en de meren als een magneet op liefhebbers van een actieve vakantie. Het aanbod aan buitensport is dan ook groot, variërend van klimmen door de boomtoppen en langs steile rotswanden (desondanks ook geschikt voor kinderen) in een avonturenpark en parapenten tot wandelen, segway rijden, paardrijden,fietsen en mountainbiken langs de drie meren die Gérardmer rijk is. Eigen materiaal meenemen is niet per se nodig, want in Gérardmer en La Bresse zijn voldoende outdoor-specialisten die fietsen in alle soorten en maten verhuren. In de winter ligt ongeveer een kilometer buiten de stad het skigebied van Gérardmer.

Watersport in Gérardmer

© OT Gerardmer
© OT Gerardmer

Daarnaast barst het op en rond de meren van Gérardmer van de watersportactiviteiten. Op het op 666 meter hoogte gelegen Lac de Gérardmer bij Gérardmer zelf kun je zwemmen bij het stadsstrand, duiken, bootjes huren, zeilen, surfen of met een rondvaartboot mee. Onze tip: kies de boot van Eric Defranould. Hij is schipper op een van de slechts vijf boten op zonnestroom die er in Frankrijk rondvaren. “Fransen houden niet van boten op zonnestroom. Ze willen diesel ruiken en ze zijn bang dat midden op het meer de accu’s leeg zijn”, zegt hij ietwat berustend over de starre houding van zijn landgenoten. Maar de acht vierkante meter aan zonnepanelen hebben aan daglicht genoeg om zelfs in de stromende regen voldoende stroom te leveren om de boot een hele dag te laten varen. Defranould tovert al snel vergeelde krantenknipsels te voorschijn met daarin foto’s van auto’s die de extreem barre winter van 1963 over de bevroren meren konden rijden. Hijzelf zit als jonge jongen achter het stuur van zijn vader’s Citroen.

Longuemer en Retournemer

Een stuk voorbij Gérardmer, richting Colmar, ligt het tweede meer, het bijna twee kilometer lange Longuemer. Rustzoekers gaan vooral naar het derde en kleinste meer: Retournemer, ook wel het ongerepte meer genoemd. Dit gebied is wel privé-eigendom, maar je mag er in de ongerepte natuur wel wandelen en genieten van de stilte. Wandelen over de 350 kilometer wandelpaden rond Gérardmer kan op eigen houtje of met een gids.

Gastronomie in Gérardmer

© L. Hego / OT Gerardmer
© L. Hego / OT Gerardmer

Hongerig geworden? Strijk neer in het restaurant L’ Assiette du Coq à l Ane (‘het bord met de haan en de ezel’) bij het Grand Hotel. De bruin-rode tegels, de hoge houten plafonds en de koeienbellen langs de balken stralen een rustieke sfeer uit zonder oubollig te worden. En het eten is er uitstekend. Aan het meer zit nog, een tikje verstopt, een brasserie. Chique uit eten? Dan is het restaurant van Hotel Beau Rivage, met uitzicht op het grote meer, je doel.

Gérardmer heeft het officiële Family Plus-label. Dat wil zeggen dat het dorp helemaal op kinderen is ingesteld, zowel wat betreft accommodaties als het aanbod aan activiteiten.

Links:

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *